The Grotesquery – Curse Of The Skinless Bride

The Grotesquery – Curse Of The Skinless Bride
Cyclone Empire, 2015

Het heerlijkste conceptverhaal uit de deathmetalgeschiedenis gaat verder. De derde verhaallijn linkt de vorige albums aan elkaar. Een politieagent spit de zaak van een aantal vermiste kinderen uit. Kinderen die de heer Matthew Ward tijdens het eerste deel moest offeren, zodat hij zijn eigen doodgeboren zoon weer tot leven kon wekken. Het spoor leidt opnieuw naar het huis op de heuvel met het lugubere tunnelcomplex, waar allerlei abominaties ronddolen. Tegelijk leren we meer over Mason Hamilton, de man die in een dimensie van chaos, duisternis en vernieling zat opgesloten en van daaruit zijn interdimensionale huiveringwekkende horroravonturen naar de menselijke dimensie transporteerde op het vorige album.

Weerom een verhaal om te verslinden dus, zeker als je de eerdere twee gevolgd hebt. Verslindend zijn ook de typische Rogga-riffs, met hotsebotsende polkagroove, vervaardigd uit een Zweedse kettingzaag die Amerikaanse zombies in stukken zaagt. Een mid tempo bloedstroom van basdrumbatteringen, botte bijlbeenhouwerij en een kliederende roofdierengrom waar het bloed en kwijl zowat hoort uitdruppelen, met de kwaliteitsstempel van Kam en Rogga er diep ingeperst. Tussendoor de gekende echoënde vertelstem, die de situatie waar de volgend lugubere plotwending zich gaat afspelen schetst. Taferelen die je zó tot leven hoort komen bij wijze van botte beenderbrekende beukgroove en de monsterbrul van Kam Lee.

Opvallend nieuw element zijn de, weliswaar korte, melodieuze doomstrengen die zich tussen de macabere mid tempo mangelaar wurmen. Downfall – It’s All Gone To Hell is zelfs in zijn geheel een jaren’90-gestijld Brits doomepos, inclusief behoorlijk aan de traanklieren klevende lead. Al blijft het merendeels murwbeukdeath, op z’n Roggas. Het is The Grotesquery opnieuw gelukt een FORMIDABEL paranormaal horrorverhaal te schrijven, waar occulte wezens, hellepoorten en dimensiescheuren langs alle kanten openzwaaien en dat in een zowel tekstueel als muzikaal boeiend plot te versmelten. Een totaalpakket heet dat.

Tracklisting
TheGrotesquery-CurseOfTheSkinlessBride

  1. Intro/Unholy Reprisal – Resurrection Of The Coffin Born
  2. The Missing And The Detective’s Hunch
  3. Return To The House Of Grotesque
  4. Of Death And Unspeakable Things
  5. Her Exquisite Corpse – The Skinless Bride
  6. Frightfull Sight Of The Skinless Corpse And The Worm
  7. Downfall – It’s All Gone To Hell
  8. Rise – The Advent Of The Elnder Sign
  9. Magnum Innominandum – He Of The Yellow Sign
  10. Thy Kingdom Infernal – A Promise Of Hell
  11. Hasturs Homecoming – All Hell Awaits
  12. This Is The End
  13. The Betrayer And The Man Child

Line-up:

  • Johan Berglund – Basdrum
  • Rogga Johansson – Gitaar
  • Brynjar Helgetun – Drums
  • Kam Lee – Vocalen, vertellingen, lyrisch concept

Links: