Picture Ann – The Darkness Had Texture

Picture Ann – The Darkness Had Texture
Eigen Beheer, 2015

Sinds het ontstaan in 2009 heeft het project Picture Ann van de Deen J.N. al een hele weg afgelegd. Geen enkele van zijn voorgaande releases bereikte ooit onze kanten, maar met The Darkness Had Texture is dat wel het geval. We moeten ook niet enkel de releases van dit project tellen, de man is immers bezig met nog een boel andere ambient-projecten.

Picture Ann brengt geen ambient pur-sang. Op instrumentale wijze timmert deze man aan een experimenteel pad waarin hij atmosferische en akoestische soundscapes mengt met lo-fi blackmetalriffs waarin ambient en darkwave het bindmiddel vormen. Klinkt als een geweldig iets, maar qua productie vind ik dat het toch wat hapert. De ruwe blackmetallijnen worden vaak naar voren geduwd, waardoor de harmonieuze achtergrond al gauw verdrongen wordt. Het sfeertje, op basis van repetitieve ambient- en/of blackmetalgolven kan soms vrij intensief worden en draagt hier en daar even een buiten-de-lijntjes-moment aan, zoals een geflipte snijklank die net te sterk doordringt in de mix of een stunt met elektronische waves, zoals op de titeltrack.

The Darkness Had Texture is op die manier een vrij korte (32 minuten) plaat geworden waarop een interessant genre-ensemble opduikt, maar soms ook wat pijnpunten. Minder breekpunten inlassen, wat meer graven naar diepgang en de geluidsproductie wat verzorgen, dat zijn de voorlopige punten van kritiek nog. Dark ambient/wave fans die slepende lo-fi black en fijne akoestiek in die context wel kunnen waarderen, proberen deze maar eens.

Tracklisting:

Picture Ann – The Darkness Had Texture

  1. You Paint Your Chains
  2. The Darkness Had Texture
  3. I Want This Room In Pieces
  4. Closed Off Entirely (The Segue)
  5. You Used The Word Like A Curse

Line-up:

  • J.N. – Alles

Links: