Vigilance – Hounds of Megiddo

Vigilance – Hounds of Megiddo

Witches Brew Records, 2014

Het Sloveense Vigilance past perfect in het straatje van Attic en Midnight. Deze jonge band begon in 2010 met op Mercyful Fate geïnspireerde heavy metal en is daarna behoorlijk productief geweest, getuige de demo’s, EP, compilatie en een eerste album.

Met het nieuwe album Hounds of Megiddo wordt een nieuwe weg ingeslagen en wel die van de rammelende speedblackmetal. Natuurlijk horen we nog steeds invloeden van Mercyful Fate, maar de boventoon wordt gevoerd door oude Venom en Slayer en een hoop gedeelde leadriffs à la Iron Maiden. Raar herkenningspunt is een aantal riffs dat verrassend veel als Valient Thorr klinkt, maar dat zal met de gedeelde invloeden te maken hebben. De vocalen passen precies tussen Cronos en Athenar (maar dan wel met een dik Sloveens accent) en de zanglijnen zijn vrij catchy. De plaat dendert stevig door met nummers als The Lidless Eye, Storming the Underground (hoogtepuntje) en The Devil Rides Out. Tekstueel gezien is het wat we willen horen: occult, Satan en verdoemenis. Het laatste nummer van de plaat is een cover van Bathory’s Sacrifice: heerlijk. De productie rammelt lekker, maar de sound van de bas en drum is een minpunt: de bas klinkt proggy en de drum wat elektronisch. Ook zijn de nummers soms wat aan de lange kant (voor dit soort muziek dan), maar heel erg is dat niet. Het artwork verdient ook een aparte vermelding: heel erg tof!

Vigilance heeft met het tweede album een solide brok speedblackmetal uitgebracht, die, ondanks dat de nummers niet overal even sterk zijn, de boodschap duidelijk weet over te brengen: schijt aan originaliteit. Maar ja, rammelende speedblack en originaliteit zijn als een te kleine schoen: het kan als je je best doet, maar echt lekker is het niet.

Tracklisting:
 Vigilance – Hounds of Megiddo

  1. Hounds of Megiddo
  2. The Lidless Eye
  3. Satan’s Funeral
  4. Storming the Underground
  5. The Enchanter
  6. Zloba
  7. The Devil Rides Out
  8. Tower of Black Sorcery
  9. Sacrifice (Bathory tribute)

Line-up:

  • Gilian Adam – Gitaar, Vocalen
  • Rok Kalister – Gitaar
  • Andrej Škof – Bas
  • Tine Kaluža – Drums

Links: