Potergeist – Swampires

Potergeist – Swampires

B-Otherside Records, 2013

Het Griekse Potergeist brengt met Swampires hun derde album uit en gaat daarmee vrolijk door met het opwekken van die echte southern feel. Het drassige gezelschap lijkt zo uit de NOLA scene te zijn weg gelopen. Als kers op de taart heeft het album ook nog eens erg tof artwork.

Na een intro begint opener Swampire meteen met één van de duidelijkste invloeden van deze band: Down. Man, als de rest van de plaat deze feel aanhoudt, gaat het helemaal goed komen. De gitaren brengen de melodische riffs met overtuiging, de zang klinkt verdacht veel als meneer Anselmo en het hele nummer is groovy als een tiet (dat is erg groovy kan ik je vertellen). Al vroeg een hoogtepunt, waarna zal blijken dat het even duurt voor het album weer zo’n intens moment van groove bereikt. De hierop volgende nummers zijn misschien minder Down, maar laten duidelijk andere invloeden zien. Denk aan bands als Corrosion of Conformity ten tijde van Deliverance, maar ook een flinke dosis Pantera. Op Southern Crown is ook wat alternative rock te horen, iets dat vaker de kop opsteekt en wat mij betreft had dat achterwege kunnen worden gelaten. Down steekt de kop weer op tijdens Rock Fairy, dat mij persoonlijk erg aan Stone the Crow doet denken. Het hierop volgende nummer gaat vrolijk verder met de Down-vibe, die vooral te horen is in de hoofdriff van het nummer. Ook de vocalen gaan hier af en toe over op die typische Anselmo-schreeuw. De productie van het album is goed, alleen valt af en toe de bas weg. Bij de sound van de drums wil ik ook een aantekening plaatsen, want deze heeft nogal wat reverb. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik hou van een wat drogere sound.

Met Swampires heeft Potergeist een erg catchy plaat uitgebracht, die ze hopelijk wat meer naamsbekendheid brengt. Afgezien van een inkakker aan het begin van de plaat, blijft de plaat lekker rollen met overduidelijke invloeden. De zang is duidelijk één van de hoogtepunten van dit album, want meneer Alex S Wamp (jaja) draagt met zijn vocalen een groot deel van dit album.

Tracklisting:
 Potergeist - Swampires

  1. Intro
  2. Swampire
  3. Southern Crown
  4. Every Time I Break
  5. Loves Martyr
  6. Rock Fairy
  7. Hope
  8. Kings Army
  9. The Time Has Come
  10. Outro

Line-up:

  • Alex S Wamp – Vocalen
  • Nick XP – Gitaar
  • Stratal – Gitaar
  • Kostis Vihos – Bas
  • Tolis Toleas – Drums

Links: