Hic Iacet – The Cosmic Transcendance Into the Void

Hic Iacet – The Cosmic Transcendance Into the Void

Iron Bonehead Productions, 2015

Op kwaliteitslabel Iron Bonehead is begin dit jaar The Cosmic Trance Into the Void uitgekomen, het debuutalbum van Hic Iacet. Het betreft hier een album met een hoge mate van cohesie en erg veel memorabele riffs, dat bovendien een uistekende atmosfeer weet op te bouwen.

Tekstueel gezien behandelt het album esoterische zaken, maar in de muziek is dat alleen terug te horen in de korte passages traditionele percussie en gebedszang. De hoofdmoot is lompe, galmende en occulte deathmetal. Duidelijke invloeden zijn te horen van Asphyx, Celtic Frost en Incantation. Ook aan tijdgenoten Grave Miasma en Bölzer moet gedacht worden. Death In the Abyss of Meditation wordt geopend met een riff die zo door laatstgenoemde band geschreven zou kunnen zijn.
Zoals gezegd behandelt de plaat tekstueel gezien de oosterse esoterie, die sterk aanwezig is in korte passages tussen en binnen de nummers. In The Cosmic Trance Into the Void zit een kleine interlude met allerlei percussie, maar ook later in het nummer komen traditionele instrumenten voorbij. Into the Bowels Of the Absolute laat klankschalen horen en Maharkala begint met Indiase gebedszang om vervolgens los te barsten met riff die zo door Grave geschreven zou kunnen zijn. De manier waarop de traditionele passages en deathmetal gecombineerd worden, moet ik zelf denken aan Teitanblood, die ook op passende wijze traditionele elementen in hun muziek passen.
De productie is uitstekend en leent zich goed voor de muziek. Hoewel de muziek strak is gespeeld, klinkt het nergens klinisch: de gitaar zaagt stug door, de drums onderbouwen de gitaren goed met rammelende bekkens, maar overstemmen nergens en de vocalen galmen heerlijk over het geheel heen.

Spanje blijkt met Teitanblood, Proclamation en Sacrificio een goede bodem voor chaotische, occulte black-/deathmetal. Deze traditie wordt voortgezet door Hic Iacet, maar wel met een eigen twist aan het geheel. Met een krappe veertig minuten is al geen sprake van overvloed, maar als het dan ook nog eens een fijne plaat is als The Cosmic Trance Into the Void, is het helemaal weinig.

Tracklisting:
 Hic Iacet - The Cosmic Transcendance Into the Void

  1. The Cosmic Trance Into the Void
  2. Infinite Consciousness
  3. Death In the Abyss of Meditation
  4. Into the Bowels of the Absolute
  5. Maharkala
  6. The Catacombs of the Mandala

Line-up:

  • F. – Alle instrumenten

Links: