Graveworm – Engraved In Black & (N)Utopia (heruitgave)

Graveworm – Engraved In Black & (N)Utopia (heruitgave)
Metal Mind Productions, 2015

Metal Mind heeft de toelating om onze nostalgie weer wat op te wekken met enkele interessante Nuclear Blast heruitgaves. Van het Italiaanse Graveworm werden twee platen uitgegeven van ongeveer tien jaar geleden: het schitterende Engraved In Black uit 2003 en (N)Utopia uit 2005. Waarom nu net deze releases? We zitten hier immers midden in de carrière van deze Italianen.

We hebben er uiteraard het raden naar, maar als je het mij vraagt dan is dit de periode waarin je een kentering gewaar wordt binnen de blackdeath van dit gezelschap. Graveworm is altijd agressief en symfonisch geweest, maar is vooral de laatste jaren erg deathmetal geworden met veel minder die tintelende symfonieën uit het verleden. Sinds 2012 gaat de band zelfs verder zonder toetseniste Sabine, wat me ook met weer wat kopzorgen bezorgt voor die nieuwe plaat Ascending Hate die dit jaar nog moet verschijnen.

Engraved In Black is de plaat waarmee ik deze Italianen ontdekt heb, dus qua nostalgie kan het wel tellen. Als je Fragments of Death van enkele jaren geleden naast deze plaat legt dan merk je toch een compleet andere Graveworm. Een symfonische blackdeath die erg fel de nadruk legt op symfonische golven en tintelende noten die zich door nummers met een sterk verhaal banen. Dat kon zorgen voor diepgang (Timeless op (N)Utopia)), ook door de heerlijk hoge en smerige screams van zanger Stefan. Jammer dat het meer de gruntkant opgaat met het nieuwe werk, want ik kon vooral zijn afwisseling tussen stevige screams en krachtige grunts vroeger erg goed verdragen. Daarnaast zorgde het symfonische en melodische spel van deze Italianen ook voor de betere hits op Engraved In Black, zoals Beauty of Malice, opener Dreaming Into Reality en uiteraard het machtige Legions Unleashed. Het keerpunt merk ik dan vooral op N(Utopia) als tracks als Hateful Design en Never Enough voorbij komen. Hoewel synths nog steeds een belangrijke rol krijgen en de rest van de plaat op sterke wijze aanleunt bij voorganger Engraved In Black, krijg je hier toch wat loggere deathmetal over je heen. Nog steeds erg degelijk gebracht, maar minder met de trademark van deze band.

Uiteraard zijn deze heruitgaves het dus waard. Al wie nu Graveworm beluistert, en dat kan dit jaar wel eens gebeuren met die nieuwe plaat, mag toch weten hoe het vroeger klonk en hoeveel diepgang en kracht deze band aan kon brengen met haar symfonische blackdeath. Mijn persoonlijke keuze tussen deze twee platen gaat zonder twijfel uit naar Engraved In Black, maar skip wel die belachelijke cover van R.E.M. als je hem (nog eens) beluistert.

Tracklisting Engraved In Black:

Graveworm - Engraved In Black

  1. Dreaming Into Reality
  2. Legions Unleashed
  3. Renaissance In Blood
  4. Thorns of Desolation
  5. Abhorrence
  6. Losing My Religion
  7. Drowned In Fear
  8. Beauty of Malice
  9. Apparition of Sorrow

Tracklisting (N)Utopia:

  1. I – The Machine
  2. (N)Utopia
  3. Hateful Design
  4. Graveworm – (N)Utopia

  5. Never Enough
  6. Timeless
  7. Which Way
  8. Deep Inside
  9. Outside Down
  10. MCMXCII

Line-up:

  • Stefan Unterpertinger – Gitaar
  • Stefan Fiori – Zang
  • Maschtl Innerbichler – Drums
  • Eric Righi – Gitaar
  • Dietmar Schraffl – Bas
  • Sabine Mair – Synth

Links: