Goryl – The Father of Witches

Goryl – The Father of Witches
Eigen Beheer, 2014

Toen Earth in de jaren negentig begon met dronemetal waren er al snel bands die geïnspireerd raakten door de monotone, harde soundscapes. Meest bekende voorbeeld is Sunn0))), dat het genre naar een nieuw niveau van extremiteit tilde. Earth hield het voor gezien, maar keerde begin deze eeuw terug in een volledig nieuwe gedaante. De drone was nog steeds aanwezig, maar de metal was vervangen door country, jazz en een behoorlijke lading occultisme. Hoewel de nieuwe stijl minstens zo pionierend is als de oude stijl, zijn er niet veel bands die deze muziek kopiëren en herinterpreteren.

Goryl is één van de weinige bands die dit wel doet en doet dat met een goed gevoel voor atmosfeer. De muziek is even minimalistisch als de oude stijl van Earth, daar de drum, bas en eventuele andere instrumenten ontbreken. De riffs zijn echter volledig in de nieuwe stijl geschreven, met ter afwisseling wat meer standaard, doomy riffs. The Father of Witches is een kalme plaat, die wel erg hard is ingespeeld. De speakers resoneren onder het gecombineerde gewicht van de riffs en het volume. Heel bijzonder is dit normaal gesproken niet, maar als je een album zo minimalistisch als dit beluistert, klinkt ieder detail harder door.
De atmosfeer is ontzettend goed neergezet en houdt het midden tussen de uitgestorven Amerikaanse prairie en een occult ritueel, uitgevoerd in een dood bos. De atmosfeer wordt versterkt door allerlei kleine details, zoals goed getimede rust in de riffs, maar bijvoorbeeld ook een subtiele fade out. De productie draagt ook zeker bij aan de atmosfeer: de gitaar klinkt warm en wollig, maar niet zo erg dat de tonen wegvallen in de zompigheid.

Het moge uit de voorgaande beschrijving duidelijk zijn dat dit album op een erg specifieke smaak gericht is, net als de muziek van Earth. Veel mensen bestempelen deze muziek als saai en ongeïnspireerd, maar die personen missen in mijn ogen behalve een paar oren ook echt het punt van de muziek. Deze Amerikaan weet een atmosferische en sterke plaat af te leveren in de vorm van The Father of Witches. Mocht je dit wat vinden, check dan ook voor The Father of Evil Witches.

Tracklisting:
 Goryl – The Father of Witches

  1. Rituals From Warlocks
  2. The Father of Witches
  3. Old Demon Blues
  4. Cow With Angel Eyes
  5. Diviner of Our Time
  6. Shaman Holding a Poison
  7. Cathedral Demons

Line-up:

  • Goryl – Gitaar

Links: