Phantom Winter – Cvlt

Phantom Winter – Cvlt
Golden Antenna Records, 2015

Ik dacht dat het blackmetal was, ik wist het zelfs bijna zeker, maar met Cvlt presenteert de Duitse sludge-formatie Phantom Winter haar debuut. Een ding staat wel vast: dit plaatje is aardig donker en smerig. Het heeft dus toch ergens wel wat raaklijnen met dat andere metalgenre.

Vergeet die albumnaam dus, want die gaat je op het verkeerde been zetten. Phantom Winter levert erg intense sludge af die al vanaf opener Corpses Collide op stapsvoetse wijze voortbeukt met een atmosferische gitaarlijn, een krakende sound en met de bezwerende post-metalgetinte strot van deze zanger. Soms even met een spookachtige stilte waar je vol spanning wacht op het moment dat alles weer losbarst. Phantom Winter kent wel een softere post-rockkant, die je bijvoorbeeld tijdens de opening van toptrack Avalanche Cities wel gewaar wordt, maar meestal vormen de post-rocklijnen de atmosferische achtergrond van de beukende smerigheid, of worden de tintels gebruikt om even een rustpunt in te lassen. Iets wat normaal gesproken niet echt past, maar op de een of andere manier past het perfect in het concept van deze Duitsers.

Fans van bands als Amenra moeten het werk van deze Duitsers zeker eens uitproberen. Cvlt is een plaat die bol staat met smerige sludge die over de ganse lijn stevig wordt gepresenteerd, maar wel met de nodige afwisseling. Sludge-tip van de maand!

Tracklisting:

Phantom Winter - Cvlt

  1. Corpses Collide
  2. Finster Wald
  3. Svffer
  4. Avalanche Cities
  5. Wintercvlt

Line-up:

  • Martin Achter – Bas
  • Christof Rath – Drums
  • Andreas Schmittfull – Gitaar, zang
  • Christian Krank – Zang

Links: