Downfall of Nur – Umbras de Barbagia

Downfall of Nur – Umbras de Barbagia
Avantgarde Music, 2015

Nurage staat voor bepaalde torens die nog te vinden zijn in Sardinië en staan voor een eeuwenoude cultuur. Hoe deze man net tot die inspiratie gekomen is, blijft me een raadsel, want hij is afkomstig uit Argentinië. Hij presenteert ons dit jaar zijn debuut vol avantgarde blackmetal. Een erg interessante ontdekking, maar eentje die wel even moet wennen.

Op een bepaalde manier gaat deze blackmetal naar binnen als koek. Deze man heeft de gave om folkloristische elementen en melancholische blackmetal met mekaar te verweven tot een verhaal dat op schitterende wijze opgebouwd wordt. Het geluid is vrij rauw, waardoor de momenten zonder warme folktouch ook lekker oldschool overkomen. Dat is een eerste zaakje dat de liefhebbers van zuivere zoete muziekjes gaat afschrikken, maar daarnaast zijn er ook de buitengewoon ijzige screams van deze man. Zo fel en koud dat ze eigenlijk door merg en been gaan.

Lastig om te zeggen wie nu net plezier aan dit beestje gaat beleven. De akoestiek en de perfectie van de nummers en de woudgeest die de muziek uitademt geven me een Agalloch gevoel mee, maar op de stukken vol ruwe melancholiek is die referentie weer mijlenver af. Melancholische oldschoolblackmetalfans met een voorliefde voor woudakoestiek gaan hier ongetwijfeld van genieten.

Tracklisting:

Downfall of Nur – Umbras de Barbagia

  1. I – Intro
  2. II – The Golden Age
  3. III – The Downfall of Nur
  4. IV – Ashes
  5. V – Umbras de Barbagia

Line-up:

  • A. – Alles

Links: