Crimson Sky – Transcendental Trip

Crimson Sky – Transcendental Trip
Metal Scrap Records, 2015

Ook albumtitels kunnen je af en toe op het verkeerde been zetten. Crimson Sky uit Oekraïne brengt immers geen atmosferische muziek, maar doet het wel al zeventien jaar met gothic/doom. Ik heb echter nog nooit van de band gehoord en toen ik de discografie nakeek, begreep ik ook meteen waarom. Dit is album nummer twee nog maar.

Ik had eerst het vermoeden dat deze band haar tijd nam om tot perfectie te komen; dit is immers een samenwerking tussen zeven mensen waar de viool en synth toch hopelijk een kernrol vervullen. Al vanaf Searching For Light wordt echter duidelijk dat perfectie niet iets is waar deze band aan meedoet, toch niet volgens mijn standaard. Afwisseling is er op sommige momenten, wanneer de viool en synthpartijen wat frivole melodieën aanbrengen. Het probleem is echter dat dit doomgeheel op een bedje van symfonie traag voorbijsjokt en echt nergens enige diepgang aanbrengt. Het duet tussen de Myroslave en Bohdan is er ook eentje die mij vaak te veel van het goede wordt. De dame in kwestie kan enorm scherp zingen en dat contrasteert fel met de droge strot van deze man.

De lichtpunten van deze band treden dan op als alle doom wegvalt en de band akoestische fases aanlegt met akoestische gitaar en viool (Blind Alley) of met akoestische piano (Cought By Rain). Verder is een track als afsluiter Quinta Essentia eigenlijk een pak beter dan de rest omdat de band eindelijk durft te experimenteren. De melodieën worden grilliger en catchier, de Franse (?) zang is misschien niet volmaakt maar wel eens iets anders, de gitaren brengen meer diepgang en er duikt zelfs een trompet op. Waarom altijd dat laatste moment? Hopelijk zet deze band het in die stijl verder op de opvolger. Momenteel zijn die tracks de lichtpunten van deze veel te oppervlakkige plaat, gebracht door een band met een pak aan potentieel.

Tracklisting:

Crimson Sky – Transcendental Trip

  1. Searching For Light
  2. Split Mind Wraith
  3. Blind Alley
  4. Mag Mell Osmose
  5. Ember of Deities
  6. Caught By The Rain
  7. Beyond Senses
  8. Quinta Essentia

Line-up:

  • Bohdan Torchylo – Zang
  • Anatoliy Kyrylyuk – Synth
  • Olexiy Omelchuk – Gitaar
  • Sergiy Medvid – Gitaar
  • Lyudmyla Savchuck – Viool
  • Sergiy Korobko – Bas
  • Myroslava Romanyuk – Zang

Links: