Kommandant – The Architects of Extermination

Kommandant – The Architects of Extermination
Aeternitas Tenebrarum Musicae Fundamentum, 2015

Kommandant is een band die me tot voor kort onbekend was, ook al gebeurde de vorige release The Draconian Archetype ook al onder het Amerikaanse kwaliteitslabel ATMF. Dit is de derde full-length van de band die dit jaar tien jaar bestaat. Hoofdzakelijk is dit blackmetal, maar met industrial en deathmetal raaklijnen. Je zou het de band op het eerste zicht niet geven.

Kommandant – The Architects of Extermination

Het duurt even voor je dit product leert appreciëren. Bij mij viel de euro pas na de derde luisterbeurt. Kommandant houdt niet van rustpunten en knalt met doffe drums en repetitieve psychedelische blackmetallijnen nonstop door. Die gitaarlijnen creëren een draaikolk die je op bepaalde momenten compleet meezuigt, maar alles blijft wel erg ondergronds en vaak met een warblack/deathmetalvibe voortmarcheren. De momenten dat de band wat vaart mindert, zoals op Killing Word, blijft ze er echter wel een occulte gelegenheid van maken met smerige vocalen en diepgaande gitaarlijnen. De hoes van deze plaat en de naam van deze band straalden me in eerste instantie iets politiek ideologisch uit, maar eigenlijk valt er binnen deze muziek niets op dat in die richting gaat (buiten de mars in het eerste en laatste nummer). Wel treden hier en daar wat elektronische impulsen en samples op om de trip nog wat zieker te maken.

Geen vrolijke muziek, absoluut niet. Kommandant brengt op eigen wijze erg ruwe en repetitieve black/death die vocaal en instrumentaal prima op smaak gebracht wordt. Ondergrondse blackmetal van de smerige occulte soort met een eigen smoel. Deze houd ik in het oog.

Tracklisting:

Kommandant – The Architects of Extermination

  1. Let Our Vengeance Rise
  2. The Architects of Extermination
  3. Oedipism
  4. Acquisition of Power
  5. And Nation Shall Rise Against Nation
  6. Rise and Fall of Empire
  7. Onward To Extinction

Line-up:

  • Jim Bresnahan – Gitaar
  • Marcus Matthew Kolar – Gitaar, zang, bas
  • David Swanson – Drums

Links: