Insect Ark – Portal/Well

Insect Ark – Portal/Well
Autumnsongs Records, 2015

De term ‘doom’ wordt vandaag haast gebruikt voor elk stukje alternatieve muziek dat aansleept, maar het dekt lang de lading niet bij dit recente Amerikaanse project Insect Ark. Oorspronkelijk was het enkel Dana Schechter die vorm gaf aan dit soort experimentele muziek, maar sinds dit jaar is Ashley Spungin achter de drums gekropen.

Hier moet je ongetwijfeld voor zijn, maar mij ligt het wel. Zelf zou ik hier niet te fel goochelen met een term als ‘doom’, en al zeker niet met ‘metal’. Insect Ark legt trage herhalingen aan waar de bas sterk op de voorgrond komt en waar met synthgolven een heerlijk dromerige sfeer aangebracht wordt. De drums en baslijnen zorgen ervoor dat die atmosfeer niet onbeschreven blijft en zorgen voor een beklemmend verhaal.

Op die manier is dit experimentele muziek geworden die met drones en ambient een speciaal sfeertje creëert en instrumentaal meer inkleuring mee krijgt. Op een track als The Collector overheerst die elektronische impuls sterk, maar nummers als Taalith of Parallel Twin leunen dan weer sterker op het slepende en repetitieve basstukje. Dit wordt allemaal ook puur instrumentaal gebracht, en ik denk dat het ook het best is dat vocalen hier niet aan te pas komen. Het zou immers sterk breken met dit experimentele verhaal dat mij geen tel verveelt.

Tracklisting:

Insect Ark – Portal/Well

  1. Portal-Well
  2. The Collector
  3. Lowlands
  4. Octavia
  5. Crater Lake
  6. Taalith
  7. Parallel Twin
  8. Low Moon

Line-up:

  • Dana Schechter – Bas, synth
  • Ashley Spungin – Drums, synth

Links: