Forefather – Curse of the Cwelled

Forefather – Curse of the Cwelled
Seven Kingdoms, 2015

Forefather, nog één van die bands, die weinige bands, waarvoor ik een submapje pagan & folkmetal heb aangelegd. Ik zweer trouw aan de band sinds Steadfast uit 2008, en ook aan hun eerder blackmetalgerichte exploten van daarvoor, zoals het eveneens subliem sterke Ours Is the Kingdom. Last of The Line was net iets te heavy voor mijn smaak, maar nu is er na vier jaar een herkansing. Curse of the Cwelled.

Forefather

Steeds meer tekent het prachtige gitaarwerk vol overstijgende, melodieuze tijdloosheid zich af bij Forefather. Er is geen nood meer aan computergestuurde drums om het boeltje dynamisch te maken, enkel ter ondersteuning wordt gebruik gemaakt van de digitale tools, want het magnifieke pagangitaarwerk is op zich al meer dan voldoende om Forefather op handen te dragen. Zelfs de duo-zang (met grotendeels grauw “gezang” en gedeeltelijk de gekende cleane zang) is bijkomstig in de beweegbare riffing die mannelijkheid en historische traditie vereenzelvigt in metaalklanken.

Ook voor mij hoeft het niet altijd (maar meestal wel) wild en agressief te zijn. Forefather is en blijft één van die bands die het mij mogelijk maakt te genieten van relatief normale metal (met viking en blackmetalinvloeden, akkoord), zonder door te slaan. Het klinkt authentiek, oprecht en daarbij nog eens pakkend melodieus zonder kleuterachtige symfonietjes. Voilà, genoeg gestrooid met superlatieven deze week, luister gewoon of ik ga nog emotioneel doen. Ik luister nog eens naar Edge of Oblivion in ieder geval.

Tracklisting:

Forefather

  1. Havoc on Holy Island
  2. The Anvil
  3. By My Lord I Will Lie
  4. Fire of Baited Blood
  5. Curse of the Cwelled
  6. Awakened Hate
  7. Painted with Blood
  8. Rustics to Remain
  9. Edge of Oblivion
  10. Masters of Fate
  11. The River-Maid’s Fairwell

Line-up:

  • Athelstan – Bas, Gitaar, Keyboards, Keel
  • Wulfstan – Bas, Gitaar, Keel

Links: