Forward Unto Dawn – Alpha

Forward Unto Dawn – Alpha
Eigen Beheer, 2015

Bij de de eerste tonen van het album Alpha van het Canadese Forward Unto Dawn schieten gelijk de woorden Fates Warning door mijn hoofd. Een bezoekje aan de bandcampsite van deze band toont een albumhoes die helemaal in de sci-fi-sferen is. Ook het artwork van het in 2012 verschenen werk We won’t Die is al van dien aard. Daarbij wordt deze band op diverse andere sites opgevoerd als progressieve metalband. Afgaande op de songtitels had ik geen enkele reden om iets anders dan dat te verwachten. Gelukkig hou ik normaal gesproken wel van progressief werk, dus ik ging er eens goed voor zitten. Echter, na ongeveer anderhalve minuut trekt zanger Din Stonehouse zijn mond open. Vanaf dat moment komt het woord progressieve metal met geen mogelijkheid meer in mijn hoofd terug.

Maar goed, wat is het dan wel? Bij onze redactie is dit plaatje aangeboden onder de noemer progressieve death. Death, ok. Maar progressief? Dat toch echt niet hoor. Anderhalve minuut Fates Warning in de openingstrack maakt het niet progressief. Ook het intro van The Nature of Existence of het intermezzo Synthrospect doen daar niets aan af. Hier en daar duikt wat cleane zang op maar toch niet in de mate dat hier het label progressief op past. Ook zijn de nummers niet complex of virtuoos genoeg om hiervan te kunnen spreken. Laten we het gewoon lekker op brute deathmetal houden met hier en daar een black randje. Ook niets mis mee, toch?

Als luistervoer van deze 30 minuten wil ik de opener Transcendency, The Nature of Existence en het afsluitende A Premonition in de etalage zetten. Alles wat er tussenin staat is kwalitatief niet veel minder, maar voor mij hebben deze tracks net even wat meer overtuigingskracht. Zolang je maar even je vooroordelen op basis van de hoes, de songtitels en de eerste anderhalve minuut niet van invloed laat zijn op je verwachtingspatroon voor de rest van de plaat, dan kun je niet anders concluderen dat Alpha een album is dat best gehoord mag worden.

Tracklisting:
Forward unto Dawn 200

  1. Transcendency
  2. The Collapse
  3. Concord & Dissolution
  4. The Nature of Existence
  5. Synthrospect
  6. State of Duality
  7. A Premonition

Line-up:

  • Din Stonehouse – Zang
  • Dylan Wallace – Gitaar
  • Taran Murray – Gitaar
  • Devan Smith – Bas
  • Nick MacDonald – Drums

Links: