Kastasyde – Gnosis

Kastasyde – Gnosis
Eigen beheer, 2015

Absoluut niets betekent het. Het enige waar we aan kunnen denken is dat de groepsnaam een zeer vergezocht derivaat van ‘cast aside’ is. Ironisch genoeg is dat van toepassing op wat labels al veertien jaar doen met deze Amerikanen. Ze zorgvuldig opzij schuiven. Of deze tweede plaat daar iets aan zal veranderen vraagt u?

Normaalgezien niet. Daarvoor zoeken deze heren het veel te ver. Ze musiceren met zoveel mogelijk genre-overschrijdende invloeden en dat levert bijzonder eigenzinnige akkoordenuitspansels op. In een luchtige, transparante tuning spelen ze daar kunstzinnige kakofonieën mee. Dat gaat van progressieve verkappingen met kreunende bassnaren over melige singer-songwriterpop en op zijn dieptepunt moet je zelfs een volledig akoestische gitaarballade (In The Spiral) incasseren. Alle instrumenten komen volledig los van elkaar en het is de bedoeling om zo op geniale manier toch een geheel te vormen. Heel complex allemaal en omdat het zo soft is dat je het kan stukgooien met een plukje navelpluis klinkt het niet zo chaotisch en storend als je bij het lezen zou verwachten. Toch pakt de mayonaise niet, al die invloeden lopen gewoon niet soepel in elkaar over.

Eén wapen hebben ze wel. Het heet Jarret en naast een Scandinavische persijzerscream, sluipt die als een kameleon over een breed spectrum aan stemkleuren. Intiem en clean op de oeverloze singer-songwriterellende, enkele messcherpe uithalen met geborsteld timbre op de stroeve progressieve overambitie en een meerstemmige mix daarvan op de abominabele metalpartijen. Want dat is nog zo iets: het is niet omdat je blastbeats speelt en screamt dat je metal hebt. Hulpeloos is het, hoe de gitaristen knullig hakkelen en harken op hun jazzgitaren om de drummer van Novembers Doom bij te houden. Wellicht rukken conservatoriumleerlingen en notengeleerden zich hier wild op af, het blijft een typisch geval van de hooi en de vork. Ze willen de nieuwe versies van Opeth en The Ocean achterna en leveren nietsbetekenende progressieve van-alles-wat af.

Tracklisting
Kastasyde-Gnosis

  1. Natural State
  2. Burial In The Sky
  3. Gnosis
  4. In The Spiral
  5. Blackheart
  6. Never At Peace
  7. Empyrean
  8. Tiamat

Line-up:

  • Eric Kornfeind – Gitaar
  • Dustin Robers – Basgitaar
  • Jarret Robers – Vocalen
  • Garry Napels – Drums
  • Jerome Marshall – Gitaar

Links: