Voices – London

Voices – London
Candlelight Records, 2014

Uit de as van wat eens Akercocke was verrees in 2012 Voices wat voor de liefhebbers van meer progressieve blackmetal een zegen was. Geniale albums had de band reeds voortgebracht en Voices wist met voorganger Voices from the Human Forest Create a Fugue of Imaginary Rain alweer redelijk de juiste snaar te raken. Gelukkig was de koek daarmee nog niet op en ligt binnen de twee jaar London al klaar.

Nu wek ik de indruk dat ik alle albums al lang kende en uitgebreid beluisterd heb destijds. Niets is echter minder waar. Dit album is mijn eerste kennismaking met dit progressieve gezelschap waar ik normaal niet veel verder kom in dit genre dan bijvoorbeeld DHG en A Forest Of Stars. Na het ietwat bevreemdende akoestische openingsnummer (hebben ze me weer eens genept met verdelen?) komt de band los en mixt vrolijk de blackmetal met akoestische gitaar, piano en cleane zang en niet eens netjes in breaks, nee door elkaar. Dit geeft een heel aparte luisterervaring die zelfs even afschrikt voordat je het kan doorgronden.

Neem je dan de tijd, dan merk je dat dit album tot bloei komt en je langzaam meesleept in het verhaal van London dat een soort postmoderne victoriaanse feel oplevert en mij bij gesproken passages deed denken aan War Of The Worlds door Jeff Wayne. Nu zijn dit enkel positieve punten en als ze dan met een nummer als Megan uit de hoek komen, waarbij de furieuze snelle black in het midden omgaat naar een soort drumsolo, dan weet je dat ze iets bijzonders doen.

Mij bevalt dit op bepaalde dagen uitstekend maar dan moet ik er wel even de tijd voor nemen. Mensen die het laatste album van Akercocke geweldig vonden zullen hier zeker mee uit de voeten kunnen, maar ook de blackmetalliefhebber die zijn portie black graag wat uitdiept zal dit werkje smaken.

Voices
Tracklisting:

  1. Suicide Note
  2. Music for the Recently Bereaved
  3. The Actress
  4. Vicarious Lover
  5. Megan
  6. Imaginary Sketches of a Poisoned Man
  7. The Antidote
  8. The FuckTrance
  9. Hourglass
  10. The House of Black Light
  11. The Final Portrait of the Artist
  12. Last Train Victoria Line
  13. The Ultimate Narcissist
  14. Cold Harbour Lane

Line-up:

  • Peter Benjamin – Vocalen, Gitaar
  • Sam Loynes – Gitaar
  • Dan Abela – Bas
  • David Gray – Drum

Links: