Albez Duz – The Coming of Mictlan

Albez Duz – The Coming of Mictlan
Archaic Noise, 2014

’Slaapverwekkend’ is meestal niet zo’n positieve omschrijving voor een album, maar in het geval van The Coming of Mictlan dekt deze term precies de lading. Met drie kwartier aan trage, meeslepende doom brengt Albez Duz de luisteraar in een diepe, melancholische slaap.

De muziek van Albez Duz kan het best omschreven worden als traditionele doom, met flinke gothic-invloed. Daar blijft het echter niet bij: ook een meer psychedelisch geluid wordt niet geschuwd, en er zijn zelfs invloeden van neo-folk te horen. Dit laatste wordt vooral duidelijk op Drowned, een bijna angstaanjagende ballad. Dit nummer lijkt op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt, maar hoewel de akoestische gitaarklanken contrasteren met de wat zwaardere doom van de rest van het album, komt juist op deze track de dreigende, maar dromerige, sfeer van The Coming of Mictlan extra goed naar voren.

Op The Coming of Mictlan vinden we een perfecte balans tussen zwaar gitaarwerk, naargeestige cleane zang en, op een vreemde manier rustgevende, orgelpartijen. Albez Duz heeft met deze plaat erg goed werk geleverd, en ik kan deze cd dan ook aanraden aan eenieder die goed uit de voeten kan met namen als While Heaven Wept en (tot op zekere hoogte) Candlemass. Absolute luistertip: Mictlan

Albez Duz - The Coming of Mictlan

Tracklisting:

  1. Heaven’s Blind
  2. Fire Wings
  3. Mictlan
  4. Feathered Snake
  5. Drowned
  6. Servants of Light
  7. Twist in my sobriety

Line-up:

  • Impurus – Instrumenten
  • Alfonso Brito Lopez – Vocalen

Links: