MRTVI – Perpetual Consciousness Nightmare

MRTVI – Perpetual Consciousness Nightmare
Into The Night Records, 2015

Op zoek naar totale chaos en duisternis? Dan ben je aan het goede adres. Het eenmansproject MRTVI, waarbij de naam en herkomst van de bezieler me onbekend blijven, geeft immers een nieuwe invulling aan die begrippen met wat door de man zelf bestempeld wordt als ‘negative atonal dissonance’. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

Dit avantgardistisch stukje blackmetal is in elk geval niet makkelijk om te beoordelen. Tijdens een eerste luisterbeurt vind je dit aanvankelijk een beetje vreemd en vervelend, iets later ben je compleet kierewiet. Hoe langer je luistert, hoe meer je echter tot de conclusie komt dat deze repetitieve lo-fo wanorde erg hypnotiserend werkt. Alsof je lo-fi moderne Mayhem op een loopje zet en er heel wat ziekte in de atmosfeer en de vocalen aan toevoegt. Hier en daar is er in die draaikolk aan dissonantie even een uitstap richting agressieve black of blackdeath, maar de nadruk ligt binnen deze plaat echt wel op een ziek soort herhaling dat met je kop speelt. The Unavoidable Conclusion duurt precies een eeuwigheid (vier minuten), en stuurt pure waanzin op je af met samples en geflipte horrorloops. Dergelijke stijl wordt ook aangehouden op Inseparable Unity, maar hier komt ook iets meer new age Mayhem mee in de stoofpot. Ook het vrijgegeven nummer op Bandcamp Hopelessly Optimistic toont een soortgelijke wisselwerking aan. Enerzijds is er die doffe oldschool Darkthrone-getinte deathmetalvibe die stelselmatig wordt ingeruild voor wat meer waanzin. Eigenlijk blijft de man op deze track nog vrij braaf en acceptabel klinken.

Dit is puur aan de durvers die niet vies zijn van wat lofi-avantgardistische waanzin. Geef het nummer hierboven wat draaibeurten, zoek de gekkere kant op van dit project en laat, net zoals ik gedaan heb, alle grip los op de vraag of dit al of niet technisch goed gebracht is en/of goede metal is. Het is niet van toepassing hier, laat MRTVI je gewoon overkomen. Drank helpt.

Tracklisting:

MRTVI – Perpetual Consciousness Nightmare

  1. This Shell Is a Mess
  2. Existence Makes Me Sick
  3. Intermediate Stage Part One
  4. The Unavoidable Conclusion
  5. Hopelessly Optimistic
  6. Inseparable Unity
  7. Sustained Through Death
  8. Intermediate Stage Part Two
  9. Dissolve The Illusion
  10. Perpetual Consciousness Nightmare

Links: