Cohol – Rigen

Cohol – Rigen
Osmose Productions, 2015

In het Arabisch staat het woord Cohol voor alcohol, daar komt onze benaming vandaan. Geen idee of het archaïsche woord ook deze Japanners beïnvloed heeft. De drie heren zijn al bezig sinds 2000, en zijn met hun tweede plaat nu een plaatsje opgeklommen naar Osmose. Toch wel een verwezenlijking voor een Japanse blackmetalband als je het mij vraagt.

Cohol - Rigen

Post-black lees ik op Metal Archives, maar dat valt wat in verkeerde aarde bij mij. Wel is het duidelijk dat deze drie heren hun vroegere pure blackthrash overboord gegooid hebben. Na de lieflijke intro Frozen wordt meteen het ijs gebroken met een vorm van progressieve melodische blackdeath op Infrastructure. Het is vooral even wennen aan deze instrumentale niet al te makkelijke stof met behoorlijk ruwe sound en daarop de erg smerige vocale laag van deze zang. Post-rock/metal schuilt misschien wel wat in de passages die er hier en daar tussenin komen en zorgen voor wat kalmte, maar voor het merendeel is dit agressief geweld waar ik toch een zekere Scandinavische kou bij voel (zelfs met een sterke Immortal-referentie op die winterse riff van Funeral March). Blackthrash is uiteraard ook nog van de partij, dat toont Chaos Ruler aan en deze band mikt vooral op bijtend geweld dat productiegewijs vrij dof doorbeukt en met gitaren die erg snijden. Op Arche Pathogen speelt de band dan weer met atmosferische sleepstukken en passages die eerder steunen op oldschool death. Zo hebben we wat van alles gehad in deze spraakmakende 38 minuten.

Het sterke punt van deze band is ongetwijfeld de overweldiging die ze in bepaalde passages aanbrengt, de afwisseling in het ruwe ondergrondse geweld en de zieke haat die uit de strot van deze zanger komt. Een combinatie die wat moet wennen, en waar ik het zelf vooral nog moeilijk blijf hebben door de smerige screams op de doffe drums. Een prima Japanse plaat voor de rest die even goed Europees had kunnen zijn.

Tracklisting:

Cohol - Rigen

  1. Frozen
  2. Infrastructure
  3. Chaos Ruler
  4. Depressive
  5. Funeral March
  6. Endless Ember
  7. Arche Pathogen
  8. The End of Acute Phase

Line-up:

  • Kenta Ogura – Drums
  • Itaru Sayashi – Gitaar, zang
  • Hiromasa Saitou – Zang, bas

Links: