Fear Factory – Genexus

Fear Factory – Genexus
Nuclear Blast Records, 2015

Hoofdstuk tien in de ondertussen welbekende avonturen van de mens en de machine is klaar. Genesis, het begin der tijden, Nexus het connecteren der dingen, samengebald in een concept over de Singularity-theorie. Die voorspelt dat het in 2045 onmogelijk zal zijn om het verschil tussen gemachineerde mensen en mensgeworden machines op zicht te zien. Livedrummer Mike Heller (je kent hem van Malignancy) en oud-Static X-gediende Tony Campos bevolken de nieuwe ritmesessie van ‘The machine’.

Een infobombardement, waarmee we gelijk overschakelen naar het bombardement van vermorzelende, machinaal dichtgespijkerde basdrumriffcombo’s met futuristische mechaniek waar het in deel één om draait. Dino heeft weer een verse bazookalading rifflood op z’n achtsnarige monster gelegd en ontsteekt die in een massieve geluidsdijk. Soul Hacker is van het grofste geschut dat dat de angstfabriek ooit engineerde. Nog op de afspraak zijn de titaniumverwringende rebellie-uitstoot en cleane regenereerzang van Burton. Precies in dat laatste valt al een eerste keer op dat er een andere sfeer heerst. De melodieën zijn optimistischer en de duidelijkste exponenten zijn de bijna victorieuze, zonnige bazuinsynths. Waar die vroeger niet teneergeslagen genoeg konden zijn, is het op Genexus tegen het epische af (hoor ook de verbluffend buffelende basdrums eens gaan tijdens die titeltrack trouwens).

Een belangrijke overgangstrack is Church Of Execution. Die koppelt gitaar en basdrum eens wat vaker los, de riffs stijgen enkele toonhoogtes en de stralende synths komen voller door. Het luidt een echt wel ander Fear Factory in. De geblokte snaarinslagen laten niet af, maar door de verschuiving van klemtoon en een artificieel klinkende Burton (Battle For Utopia) verandert de hele sfeer, met als illustratie de bitterzoete eindballade. Volledig helder en meerstemmig ingezongen, boordevol Depeche Mode-electrowaves en een niet als dusdanig identificeerbare gitaar. Hebben ze in het verleden nog gedaan, maar deze is echt onherkenbaar. Beetje zoals het verschil tussen mens en machine in 2045.

FearFactory-Genexus

Tracklisting:

  1. Autonomous Combat System
  2. Anodized
  3. Dielectric
  4. Soul Hacker
  5. Protomech
  6. Genexus
  7. Church Of Execution
  8. Regenerate
  9. Battle For Utopia
  10. Expiration Date

Line-up:

  • Burton C. Bell – Vocalen
  • Dino Cazares – Gitaar
  • Tony Campos – Basgitaar
  • Mike Heller – Drums

Links: