Bearstorm – Americanus

Bearstorm – Americanus
Grimoire Records, 2015

Twee jaar geleden brachten de Amerikanen van Bearstorm hun tweede langspeler Americanus uit in eigen beheer, maar duidelijk was de afzetmarkt niet groot genoeg voor hun product. Dit jaar wordt die release opnieuw uitgebracht door Grimoire Records en voelen wij hem ook even aan de tand. De punten laat ik wel achterwege omdat het hier om een heruitgave gaat met een andere verpakking.

Deze band bestaat sinds 2009 en heeft dus twee platen uit. Hoewel ik dingen opvang over de jazz-interesses en klassieke scholing die de heren genieten, krijg je totaal iets anders te horen op Americanus. De progressieve metal van Bearstorm leunt aan bij black-, death- en groovemetal en durft op bepaalde momenten vrij intens te worden. Heel wat grooves en melodische loops die het geheel erg geladen maken en op sommige momenten dan weer erg basic met oppervlakkige riffs aan de ene kant en flauwe screams en grunts aan de andere. Heel wat lof over de structuren die deze Amerikanen aanbrengen, maar de cocktail met de vrij ruwe blackdeath staat me heel wat minder aan.

Het is vlees noch vis geworden bij deze heren uit Virginia, wat ook maakt dat progressieve metallers dit op heel wat momenten te ruw en saai gaan vinden en blackdeath-fans knettergek gaan worden van die extreme melodische fantasietjes. Het wordt kiezen, heren.

Tracklisting:

Bearstorm - Americanus

  1. Glacial Relic I
  2. Riparian Forest
  3. De Soto
  4. Little Portals To The Greater Sadness
  5. Why We Can’t Have Nice Things
  6. Glacial Relic II

Line-up:

  • Jay Lindsey – Bas, synth
  • Patrick DeRoche – Drums
  • Kelsey Miller – Viool, gitaar
  • Greg Bates – Gitaar
  • Michael Edwards – Zang

Links: