Loch Vostok – From These Waters

Loch Vostok – From These Waters
Vicisolum Records, 2015

U kent dat wel: progressieve en vooral technische bands waar op gerekend kan worden als het om het regelmatig uitbrengen van nieuw werk gaat. Het is allemaal erg knap wat er gespeeld wordt, maar het kleine beetje emotie dat er te vinden is, is er tussen geplakt met behulp van dramatische keyboards of zogenaamd gevoelige zang. De cohesie tussen nummers, maar ook zeker tussen riffs is ver te zoeken, doordat het progressieve labeltje te geforceerd wordt verwerkt in de muziek.

Loch Vostok past wat mij betreft in deze specifiek klinkende, maar jammer genoeg vrij vaak voorkomende categorie. Het nieuwe album From These Waters is dan ook wat we van de band gewend zijn en in geen enkel opzicht vernieuwend. Natuurlijk zijn er af en toe wat catchy hooks te vinden, die overigens behoorlijk aan Leprous doen denken, maar het overgrote deel is toch echt technisch hoogstaande progressieve metal die dogmatisch volgestampt is met zo’n beetje alle genres uit de extreme metal (een uitzondering daar gelaten).

Vrij technisch allemaal dus en met veel snelle overgangen die geforceerd aanvoelen. Zo ook binnen de zang: er worden flink wat verschillende stijlen gebruikt, maar het voelt allemaal wat statisch. Zo zijn vooral de overgangen van harde stukken met grunts naar “gevoelige” stukken met cleane zang (vaak in het refrein gebruikt om de titel zo duidelijk mogelijk te zingen) erg ongeïnspireerd. Daar komt ook nog bij dat ik de cleane zang simpelweg niet sterk vind en er vaak ongelooflijk cliché teksten worden gezongen.

From These Waters biedt een behoorlijk saaie luistersessie. Technisch is het allemaal netjes gedaan en daar kun je alleen maar respect voor hebben, maar het gebrek aan emotie (en dan bedoel ik echte emotie, geen melodramatische keyboards met gejengel) breekt deze plaat toch echt voor mij. Natuurlijk zijn er wat stukjes die je weten te pakken, maar dit is meestal van korte duur en toch net niet voldoende. Daarnaast: wat een ongelooflijk lelijk artwork.

Tracklisting:
 Loch Vostok – From These Waters

  1. Like Poison To the Stars
  2. I Implode
  3. From These Waters
  4. Fighting Fire With Blood
  5. Lost In Transmutance
  6. Dead Sea Trolls
  7. And the Storm Spread It’s Wings
  8. Sentiment
  9. Me Forgotten
  10. They Brought the Dark

Line-up:

  • Niklas Kupper – Gitaar
  • Teddy Möller – Gitaar, Vocalen
  • Jimmy Mattsson – Bas
  • Lawrence Dinamarca – Drums
  • Mattias Hagberg – Toetsen

Links: