Immortal Bird – Empress/Abcess

Immortal Bird – Empress/Abcess
Broken Limbs Recordings, 2015

Het debuut van het Amerikaanse Immortal Bird werd bij Zware Metalen aangeprezen als deathmetal en zo staat het ook op Metal Archives. Wie Empress/Abcess beluistert , zal echter snel merken dat er wel heel veel blackmetal weerklinkt in de muziek van deze Amerikanen.

Immortal Bird lijkt een vorm van Morbus Chron-achtige retrodeath te spelen met een lekker tempo, interessante riffs en snedige vocalen. Er is heel wat klassieke heavy metal te vinden in de inspiratie, maar dan overgoten met een metalen hipstersaus die bijwijlen neigt naar de postblack van landgenoten als Deafheaven. Een razend interessante mix die een sterk en venijnig album oplevert. Soms zijn de riffs kort en verkapt, soms zijn ze iets breder en epischer uitgesponnen (zoals de tien minuten durende afsluiter And Send Fire, maar het album vormt met een herkenbare sound wel een sterk geheel.

Interessante binnenkomer die afklokt op een half uurtje sterke muziek. Dat Immortal Bird vrede nam met vijf nummers op de debuutplaat betekent hopelijk niet dat de ideeën op waren, want Empress/Abcess doet vermoeden dat de band tot meer in staat is. Vooral de manier waarop ze hun agressiviteit kanaliseren in heel volwassen muziek verdient een pluim.

Tracklisting:
 Immortal Bird - Empress/Abcess

  1. Neoplastic
  2. Saprophyte
  3. The Sycophant
  4. To a Watery Grave
  5. And Send Fire

Line-up:

  • John Picillo – bas
  • Evan Anderson Berry – gitaar
  • Rae Amitay – vocalen

Links: