Nebiros – VII

Nebiros – VII
Folter Records, 2015

Het gaat zeker niet om de zevende langspeler bij de band Nebiros, die bestaat uit Polen die in Duitsland wonen. Als ik al het demo-materiaal optel bij de twee full-lengths en de promo uit ’97 er nog bij reken, dan lukt het wel net. Inderdaad, dit is een band die al bestaat sinds eind jaren negentig en zeven jaar na de vorige release opnieuw een poging naar de ondergrondse bekendheid doet.

Ik twijfel er aan of het zal lukken. Nebiros brengt een mix van traditionele blackmetal van Scandinavische leest, met deathmetal die prima doorbeukt. Het sfeertje blijft hierbij meer aanleunen bij bands als oude Darkthrone, Satyricon en Carpathian Forest, vooral ook door die slijmerige vocalen, maar de logge gitaargolven en rechttoe rechtaan drumlijnen maken er bij momenten toch iets anders van. Soms bieden zich op dit album wat rustpunten aan die behoorlijk wat symfonische lijnen bevatten van nostalgische aard, of wat thrashy momenten.

We kennen het ondertussen wel, maar de vraag is of deze Polen/Duitsers hier muziek afleveren die de middelmaat kan overstijgen. Ik vind persoonlijk dat dit het geval niet is op VII, waar de klank wat mechanisch blijft klinken, de nummers niet diep genoeg de duisternis in varen en waarbij ik niet hard genoeg door mekaar geschud wordt door de vunzigheid en mix aan stjilen.

Tracklisting:

Nebiros - VII

  1. Intro: VII
  2. Zakon Czarny
  3. Boga Cia?o
  4. Matka Kurwa
  5. Galaxis
  6. Jabol
  7. Na Placu Piek?a
  8. Staruch
  9. Ponure Ciene
  10. Po??danie
  11. Legion
  12. Outro

Line-up:

  • Rob VIII – Bas
  • Christ Belzebub – Drums
  • Blachur – Zang, gitaar, bas, synth

Links: