Crowned In Earth – Metempsychosis

Crowned In Earth – Metempsychosis
Sonic Mermaid, 2015

Tijdens de komkommertijd op de redactie van Zware Metalen kwam opeens een schijfje van Crowned Earth uit de vensterbank te voorschijn. Metempsychosis had daar al sinds maart van dit jaar stof liggen happen. Het gezegde “Onbekend maakt onbemind” gaat niet helemaal op want deze Britten hebben reeds twee albums uit, Visions of the Haunted (2010) en A Vortex of Earthly Chimes (2012). Ondanks dat de band dus al bekend zou kunnen zijn heeft onze voltallige redactie er tot nu toe collectief de neus voor opgehaald. Dat zou een voorbode kunnen zijn. Terdege bewust van dit slechte voorteken ben ik, ter meerdere glorie van het instituut, het avontuur toch maar aangegaan.

Dat avontuur is mij prima bevallen. Vanaf deze plek wil ik daarom ook mijn Zware Metalen-collega’s hartelijk danken dat zij zo hebben zitten te suffen. Wat een lekkere plaat! Vijfenveertig minuten lang genieten van een heerlijke, op Pink Floyd-basis geschoeide trip. Zoek de bandfoto’s er maar even bij. What you see is what you get. Hoezo de seventies?

Heeft het iets te zoeken op dit e-zine? Zeker en vast. Al moet gezegd worden dat A Vortex of Earthly Chimes en, in nog grotere mate, Visions of the Haunted een hoger metalgehalte hebben dan Metempsychosis. Waar Visions of the Haunted de eerste paar Black Sabbath-albums aandoet, volgt A Vortex of Earthly Chimes die lijn voor wat betreft de laatste paar Black Sabbath-platen uit Ozzy Osbourne’s eerste periode. Met Metempsychosis schakelt Crowned in Earth weer door naar de vroege, maar niet de vroegste, Pink Floyd-jaren. Luister maar eens naar, naar, naar … Ja, waar moet je beginnen?

Als je ook maar een klein beetje open staat voor iets anders dan metal dan moet je gewoon die hele plaat beluisteren! Blaasinstrumenten, big-band, jazz en psychedelische rock, je vindt het op Metempsychosis. Luister maar eens naar Summers Pride. Daar zit zo rond de vierde minuut een waanzinnig stuk in. Dat valt niet te beschrijven, dat moet je gewoon ondergaan. Wierookje in de brand, kaarsjes aan, voeten op tafel en van je stoel rollen van genot. Zoals Pink Floyd het ooit zelf uitgevonden heeft maar ondertussen niet meer wil of kan produceren. Ik vind het een geweldige plaat, maar misschien ben ik wel gewoon precies oud genoeg om dat te kunnen vinden.

Tracklisting:
Crowned in Earth

  1. Morning Light
  2. But an Echo
  3. Summer’s Pride
  4. Symmetry of Night
  5. Separate Ways
  6. Travelling Road

Line-up:

  • Pug – Bas
  • Kevin Lawry – Gitaren, Toetsen, Zang
  • Darin McCloskey – Drums

Links: