Kataklysm – Of Ghosts And Gods

Kataklysm – Of Ghosts And Gods
Nuclear Blast Records, 2015

Toch ook alweer het twaalfde album van de uitvinders van de noordelijke hyperblast. Grondiger hoeven we dat niet te kaderen denken we zo. Sinds Shadows And Dust heeft Kataklysm zich gevestigd in de kop van het deathmetalbastion en weet je dat alles wat vanuit die richting komt bol staat van de slagkracht.

Dat dankt de band hoofdzakelijk aan hun bulderende gitaargeluid, die al een dik decennium de delfstoffen uit het menselijke darmstelsel dramt. Ook nu halen ze er weer zwaar mee uit. Jaag de beukriffbrasserie Soul Destroyer er maar eens door en je weet gelijk dat er nog hoogst explosief kruid in het Kataklysm-kanon zit. Zo stoot je op heel wat riffs die geesten uit de god grooven. Of andersom. Stuur daar de ontkalkingsgrunt en poeierschreeuw van Maurizio en de treffende timmerwerken van Olivier achteraan en je hebt het beukende Kataklysm.

Dan is er nog het melodieuze Kataklysm. Beide gitaren ontvouwen twee verschillende, elkaar aanvullende lagen en pikken er voornamelijk de melancholische snaren uit. Zo scheppen ze een grauwe, bij wijlen zelfs ronduit pessimistische mood. The World Is A Dying Insect om er één te noemen, Marching Through Graveyards om er een ander te noemen. Sfeersetting die wonderwel werkt en die blijft doorschemeren, ook wanneer Olli het tempo weer omhoog krikt en het riffgehakt wat melodieuzer ingekneed is. Neerslachtig beuken, zo kan je het samenvatten als je geen grondige kadering hoeft.

Kataklysm-OfGhostsAndGods

  1. Breaching The Asylum
  2. The Black Sheep
  3. Marching Through Graveyards
  4. Thy Serpent’s Tongue
  5. Vindication
  6. Soul Destroyer
  7. Carrying Crosses
  8. Shattered
  9. Hate Spirit
  10. The World Is A Dying Insect

Line-up:

  • Maurizio Iacono – Vocalen
  • Jean-François Dagenais – Gitaar
  • Stéphane Barbe – Basgitaar
  • Olivier Beaudoin – Drums

Links: