Shape Of Despair – Monotony Fields

Shape Of Despair – Monotony Fields
Season Of Mist, 2015

Ik heb eerder al aangehaald dat de lijst van kwaliteitsreleases in het funeral doom genre groot was. Hiertoe rekende ik Skepticism, Tyranny , Ahab, maar ook deze band heb ik toen meegerekend. Dus tijd voor een bespreking van dit nieuwste album dat slechts elf jaar op zich heeft laten wachten sinds de laatste langspeler.

Niet enkel de wachttijd was lang, ook de speelduur van deze nieuwste is lang met bijna 75 minuten. Maar om dat goed te maken is het wel gevuld met kwaliteitsdoom. Vanaf de eerste minuut grijpt het je emotioneel bij de strot om je niet meer los te laten. Waar de eerder genoemde bands in het zelfde genre spelen hebben ze allemaal een sterk eigen geluid. Shape Of Despair zit in de melancholische hoek waar ruimte is voor hartverscheurende melodieën en vrouwelijke vocalen naast de riffs die zwaar zijn maar steeds hoop door laten schemeren. De ritmesectie doet exact wat je mag verwachten namelijk de muziek ondersteunen waar de keyboards het album dragen. Alles wordt trager dan op eerdere albums gespeeld wat ik een sterk punt vind.

Deze Finnen bewijzen na al die jaren nog niets aan klasse te hebben ingeboet en zal voor de mensen die hier onbekend mee zijn absoluut een revelatie worden. Voor velen zal dit jaarlijstmateriaal zijn en hiermee is Monotony Fields een album dat bij alle zichzelf respecterende liefhebbers van funeral doom in de kast hoort te komen.

Shape Of Despair
Tracklisting:

  1. Reaching the Innermost
  2. Monotony Fields
  3. Descending Inner Night
  4. The Distant Dream of Life
  5. Withdrawn
  6. In Longing
  7. The Blank Journey
  8. Written in My Scars

Line-up:

  • Tomi Ullgrén – Gitaar
  • Jarno Salomaa – Gitaar, Keyboard
  • Natalie Koskinen – Zang
  • Samu Ruotsalainen – Drums
  • Sami Uusitalo – Bas
  • Henri Koivula – Vocalen

Links: