Isvind – Gud

Isvind – Gud
Folter Records, 2015

Was ik in het verleden positief over het Noorse Isvind? Kan best zijn. De Noren dealen nu eenmaal in ijsbijtende blackmetal met bijbehorende tonen, en daar bestaat geen overaanbod meer in heden ten dage. Gud beloofde in ieder geval een goed album te zijn (badum tss), dus waarom zou ik mij er niet aan wagen? Retorisch, dat is het inderdaad.

Niets dan pure Noorse black met een aantal hoogtepunten en diepvriesmomenten, inderdaad. Ingevroren gitaren uit de kast getrokken, ze worden meteen aangewend om koeltechnisch Scandinavisch iel en met een dosis headbangbaarheid hun werk te doen. Tsjuder, maar dan sfeervoller en minder alcoholisch, alsof ze de tijd genomen hebben om de thuisluisteraars een dienst te doen wanneer de eerste rijmplekken hun intrede doen.

Neen, het is geen Murk, geen Kjeld, geen Skygge. En hoewel Isvind het minder sterk uit de doeken weet te doen dan met zijn veel diepgaandere Daumyra uit 2013 (om maar te zwijgen van Dark Waters Stir uit 1996), maakt het nog steeds een behoorlijke indruk. Luisteren doe je naar Himmelen, inclusief een kop Vikingfjord. Isvind mag er best zijn.

Tracklisting:

Isvind

  1. Flommen
  2. Ordet
  3. Himmelen
  4. Dåren
  5. Tronen
  6. Boken
  7. Giften
  8. Hyrden
  9. Spiret

Line-up:

  • Goblin – Zang
  • Arak Draconiiz – Gitaar
  • Skævvtroll – Bas

Links: