Monster Magnet – Cobras and Fire (The Mastermind Redux)

Monster Magnet – Cobras and Fire (The Mastermind Redux)
Napalm Records, 2015

Nadat we vorig jaar werden getrakteerd op Milking the Stars: A Re-imagining of Last Patrol moeten Dave Wyndorf en zijn companen de smaak goed te pakken hebben gehad. Amper een jaar later komen ze immers op de proppen met de kliekjes van het in 2010 verschenen Mastermind, dat de titel Cobras and Fire (The Mastermind Redux) mee kreeg. Verwacht echter geen slappe B-kantjes op deze full-lenght. Neen, dit is gewoon weer ruim een uur op hoog niveau trippen met de mannen uit New Jersey.

Ondanks dat op Cobras and Fire (The Mastermind Redux) nummers staan die het originele album destijds niet hebben gehaald, klinkt de plaat nergens als een bij elkaar geraapt zooitje van leftovers. Dat is vooral te wijten aan het feit dat Monster Magnet al het materiaal opnieuw heeft opgenomen. Ja, de songs zijn dus al ruim vijf jaar oud, maar nee, het zijn geen oude opnames. Toch staan er ook een aantal oudgedienden op de plaat. Zo werden onder andere Time Machine, When the Planes Fall From the Sky en Gods and Punks van een nieuw arrangement voorzien. Vooral laatstgenoemde titel is zeer geslaagd en gaat echt onder de huid zitten.

Over de gehele linie genomen is Cobras and Fire (The Mastermind Redux) een Monster Magnet-album zoals we van de band gewend zijn. De eerste paar nummers walsen als een kudde paarse olifanten over je heen, waarna het tempo wat omlaag gaat en het lekker trippen wordt. Wat de plaat echter anders maakt dan vorige releases is de sound. Die schreeuwt namelijk gewoon Woodstock. Er is op Watch Me Fade een krakkemikkige Hammond te horen en The Titan had net zo goed door het Pink Floyd van Syd Barrett kunnen worden uitgebracht. Dat Ball of Confusion een cover is van The Temptations is dan natuurlijk het kersje op deze ’69-taart.

Ondanks de vele psychedelische invloeden blijf ik tóch de nummers die teruggrijpen op de metal waarmee Wyndorf in de jaren negentig furore maakte het beste vinden. She Digs That Hole, het eerder genoemde Gods and Punks en het bijna tien minuten durende Hallucination Bomb zijn voor mij de absolute hoogtepunten van Cobras and Fire (The Mastermind Redux). Verwacht niet van deze plaat dat het rammen is zoals op Superjudge, Dopes to Infinity of Powertrip want dan kom je van een koude kermis thuis. Voor liefhebbers van die platen is dit album enkel een zoethoudertje voor tijdens het wachten op nieuw werk. Ben je echter een doorgewinterde Monster Magnet-fan, dan ga je dit net niet nieuwe album waarschijnlijk net zo goed vinden als de rest van diens materiaal.

Tracklisting:
Monster Magnet - Cobras and Fire (The Mastermind Redux)

  1. She Digs That Hole
  2. Watch Me Fade
  3. Mastermind
  4. Hallucination Bomb
  5. Gods and Punks
  6. The Titan
  7. When the Planes Fall From the Sky
  8. Ball of Confusion
  9. Time Machine
  10. I Live Behind the Paradise Machine: Evil Joe Barresi’s Magnet Mash Vol.1

Line-up:

  • Dave Wyndorf –Vocalen & gitaar
  • Phil Caivano – Gitaar
  • Garrett Sweeny – Gitaar
  • Jim Baglino – Bas
  • Bob Pantella – Drums

Links: