Leaves’ Eyes – King of Kings

Leaves’ Eyes – King of Kings
AFM Records, 2015

Vorig jaar stond in het teken van Vervain, de vijfde ‘solo’plaat van Liv Kristine, dus dat betekent dat Leaves’ Eyes dit jaar weer wat aandacht krijgt. Dat de Duitse dame graag terug grijpt naar haar Scandinavische roots weten we ondertussen al en dit jaar vertelt de band ons het verhaal van Harald Fairhair, de eerste koning van Noorwegen.

Leaves’ Eyes – King of Kings

Leaves’ Eyes blijft een symfonische metalband waarbij je niet al te veel energie moet verwachten, dat bewijst ook King of Kings weer. Ik heb al jaren het gevoel bij deze Duitsers dat sommige tracks erg goed naar binnen gaan en het op andere stukken dan weer minder lukt. Zo wordt elke plaat van de heren met hun frontdame ook een balans van de goede versus de minder goede momenten. Het gebeurt zo wel vaker dat Liv en co. erg rustige gothic/symfonische metal aanbrengen die net iets te flets in mijn oren klinkt. Zo vind ik dat de titeltrack niet echt indruk maakt en wat doet vrezen voor de rest van de plaat. Halvdan The Black is zeker nog geen hoogvlieger maar is wel al iets catchier en harmonieuzer gebracht waardoor het ook beter te volgen is.

Als je het mij vraagt wordt dit album pas echt fijn vanaf The Waking Eye waar de ideale verhouding aangebracht wordt tussen de zoete gothicgroove en de rustigere symfonieën en zangstukken. Met Vengeance Venom, en het inleidende Feast of The Year, maakt Leaves’ Eyes plots meer gebruik van folklore, wat nog sterker wordt aangebracht op Sacred Vow, Swords in Rock en het rustige en diepgaande Haraldskvæði. Mede door die folkloretoets behoren de twee laatstgenoemde tracks tot de betere van dit album.

Misschien geen topper, persoonlijk had ik ook veel meer aan Symphonies of The Night twee jaar geleden, maar met King of Kings staat Leaves’ Eyes wel weer even op de kaart. Dat dit een band blijft om rekening mee te houden binnen het genre merk je enerzijds al door de bijdrage van Simone van Epica op het epische Edge of Steel en Lindy-Fay van Wardruna op Blazing Waters. Anderzijds blijft het materiaal dat afkomstig is van deze erg ijverige blondine en haar krijgers wat wisselvallig. Episch en met enkele fijne folkloreparels, maar soms een beetje flets. Het zal de fans worst wezen, maar eigenlijk verschijnen er wel betere platen binnen dit genre.

Tracklisting:

Leaves’ Eyes – King of Kings

  1. Sweven
  2. King of Kings
  3. Halvdan The Black
  4. The Waking Eye
  5. Feast of The Year
  6. Vengeance Venom
  7. Sacred Vow
  8. Edge of Steel
  9. Haraldskvæði
  10. Blazing Waters
  11. Swords in Rock

Line-up:

  • Thorsten Bauer – Gitaar
  • Liv Kristine – Zang
  • Alexander Krull – Zang, synth
  • Joris Nijenhuis – Drums
  • Pete Streit – Gitaar

Links: