Darkyra Black – Fool

Darkyra Black – Fool
Eigen Beheer, 2015

Female fronted metal leeft ook in Australië, dat zette Divine Ascension vorig jaar nog maar eens even in de verf. Maar goed, Darkyra Black bewijst dan weer dat female fronted geen genre op zich is en dat niet enkel de muziek erg kan verschillen, maar ook de zang. Deze band is nog erg jong, telt zes koppen en brengt naar eigen zeggen cinematic metal of prog. Ik vind het veiliger om te werken met symfonische metal.

Uiteraard kan je wel wat met die term cinematic metal doen, maar verwacht hier geen spectaculaire filmmuziek. Dit is symfonische metal die af en toe een theatrale insteek meekrijgt, waarbij dan luchtigere tintels naar voren komen. Op andere momenten treedt er even een lichtjes progressieve wending naar voren en buigt deze dame haar stem ook om zodat de sprookjesmuziek lichtjes wat Nightwish trekjes krijgt. Toch is Darkyra Black lang niet te vergelijken daarmee, vooral door de vrij ruwe metalonderlaag die nog steeds aanwezig is en soms vrij ongepast naar boven komt en ook omdat dit nergens catchy en écht aangenaam wordt om te volgen, of toch niet voor een lange periode. Zangeres Gina, die ook door het leven gaat als mevrouw Darkyra Black, balanceert wat tussen mysterieuze semi-gesproken heksvocalen en lieflijke gothiczang.

Op zich is dit geen koude douche, enkel is er voorlopig niets wat mij echt aantrekt bij deze Australiërs. De metalpartijen zijn meestal erg droog, met daarop symfonische stukken die af en toe voor een fijn sfeertje zorgen maar dat maar van korte duur is. Niet catchy, technisch of creatief genoeg om potten te breken, maar slecht is het zeker niet.

Tracklisting:

My Life’s Despair – Invoked With Passion and Pain

  1. Pt. 2: Behind Closed Doors
  2. Who Are They To Judge You
  3. Truth or Dare
  4. Of Fools and Gold
  5. Where Will I Be
  6. Bleed
  7. The Wish Never Fades
  8. Desperation
  9. Flawless
  10. It Takes All Kinds of Fools
  11. Fountain of Frozen Dreams
  12. Pt. 1: Behind Closed Doors

Line-up:

  • Gina Bafile – Zang
  • Dave Lyon – Gitaar
  • Mario Schmack – Bas
  • Dan Grainer – Drums
  • Kim Siragusa – Synth
  • Chrissie Mavrofridis – Zang, viool

Links: