Malevolent Creation – Dead Man’s Path

Malevolent Creation – Dead Man’s Path
Century Media Records, 2015

Vijfentwintig jaar na The Ten Commandments blijkt Malevolent Creation amper gerecenseerd te zijn op Zware Metalen! Nochtans zijn de thrashende deathmetalers een vaste waarde in de internationale metalscene en betekende hun overstap van Nuclear Blast naar Century Media niet meteen een degradatie. In ieder geval, nu we Dead Man’s Path in de bus hebben gekregen, krijgt ook Malevolent Creation eindelijk weer wat aandacht van Zware Metalen.

Wie het promopraatje van Century Media en de band even doorleest is er meteen van overtuigd dat hij God’s Gift to Metal in handen heeft gekregen. De waarheid is echter iets genuanceerder. Zo is titelnummer Dead Man’s Path geen geslaagde ‘sfeerschepper’. Agressieve deathmetalbands die plots doom proberen spelen, dat blijkt toch geen succesrecept. Gelukkig gaat het vanaf dan gewoon wel aan volle snelheid, waarbij de thrashriffs in combinatie met de snedige grunts van Hoffmann voor het klassieke Malevolent Creation recept zorgen. Verwacht dan ook niet te veel verrassingen, maar gewoon efficiënte beukmuziek.

Nochtans probeert Malevolent Creation wel wat variatie aan dit album toe te voegen. Het eerder gemelde (mislukte) Dead Man’s Path bijvoorbeeld en de midtempo passages op Blood of the Fallen. Heel overtuigend is het allemaal niet, de heren zijn op hun best wanneer de gas vol ingedrukt wordt, liefst met een lekker refrein om mee te kunnen brullen (Imperium (Kill Force Rising)).

Nochtans steekt Malevolent Creation met Dead Man’s Path boven het overgrote deel van de hedendaagse deathmetal uit. Dat dankt het aan de onwaarschijnlijke woede die Hoffmann door je strot ramt en de professionele productie die het riffwerk perfect tot zijn recht laat komen. Ook het geweldige drumwerk van Justin DiPinto (terug van weg geweest) gaat nooit vervelen. Dead Man’s Path is samenvattend dan ook geen baanbrekend album, maar wel een krachtige en overtuigende brok deathmetal die Malevolent Creation samen met bijvoorbeeld Krisiun na een rijke carrière bevestigt in de subtop.

Tracklisting:
 Malevolent Creation - Dead Man’s Path

  1. Dead Man’s Path
  2. Soul Razer
  3. Imperium (Kill Force Rising)
  4. Corporate Weaponry
  5. Blood of the Fallen
  6. Resistance Is Victory
  7. 12th Prophecy
  8. Extinction Personified
  9. Fragmental Sanity
  10. Face Your Fear

Line-up:

  • Brett Hoffmann – vocalen
  • Justin DiPinto – drums
  • Jason Blachowicz – bas
  • Phil Fasciana – gitaar
  • Gio Geraca – gitaar

Links: