Our Survival Depends On Us – Scouts On The Borderline Between The Physical And Spiritual World

Our Survival Depends On Us – Scouts On The Borderline Between The Physical And Spiritual World
Ván Records, 2015

Het is een tijd geleden dat de Oostenrijkers van Our Survival Depends On Us nog iets uitgebracht hebben, maar dit jaar bewijzen de heren dat ze hun interval van zes jaar overleefd hebben. In de line-up vinden we mensen met heel wat verscheidenheid aan achtergrond terug en er draait zelfs een man mee die vroeger de bas nog hanteerde binnen Belphegor. Sinds mei is deze band lid geworden van de Ván-familie, dus je kan ook meteen vergeten dat dit makkelijk te beschrijven muziek wordt.

Our Survival Depends On Us - Scouts On The Borderline Between The Physical And Spiritual World

Reviewertje pesten met moeilijk te beschrijven muziek, daar zijn deze heren goed in. Enfin, eigenlijk is dit het soort bands waar je uiteindelijk reviewer voor wordt. Bands die eens iets anders doen dan de doorsnee metalband, maar wat kan het moeilijk zijn om het te beschrijven aan anderen. Our Survival Depends On Us profileert zich op Metal Archives als een sludge/doomband en dat zit er sowieso in, maar dit is weer een band waarvan de leden in een interview zouden antwoorden dat ze gewoon brengen wat ze willen en waar ze zich goed bij voelen. Een doorgewinterde sludger of nostalgische blackmetaller gaat dit ongetwijfeld veel te zacht vinden bij momenten. Over de ganse lijn heeft deze muziek wel behoorlijk veel diepgang, dat is trouwens naar mijn gevoel het criterium om te kunnen tekenen bij dit label.

Een poging dan. Let My People Go gaat na de intro van start met erg zwierige, maar tegelijk ook erg donkere muziek die met epische clean vocals ingezongen is. Het doet me erg sterk denken aan het Nederlandse Grimm, maar met nog een sludge/doomlaag erbij zodat het net iets zwaarder klinkt. Children of The Dawn is dan meteen rustig en mysterieus met beklemmende zang en een rustige atmosfeer die afwisselt met vette grooves. Op het einde van die track werpt de band zich helemaal op die akoestiek en hier krijg ik zelfs door de zanglijn een beetje een Stairway To Heaven-gevoel. The Bloody Path gooit er meteen wat ambient in, waar dan stelselmatig met zweverige clean vocals op ingegaan wordt. Een verhaal dat gebracht wordt met mooie, gesproken tekst op een wazige achtergrond. Het emotionele hoogtepunt van de plaat breekt aan met Mountains of My Home. Hier heb je echt het gevoel dat je niet meer naar dezelfde band luistert als bij de eerste tracks. Een erg gevoelige pianolijn en een trieste man die met logge en beklemmende zang ingaat op het thuisland dat hij mist. Dit is materiaal dat perfect in films als Braveheart aan bod zou kunnen komen. Sons and Daughters gaat dan weer terug naar die repetitieve grooves die behoorlijk psychedelisch worden met momenten en waar deze mannelijke en vrouwelijke samenzang een erg aparte sfeer neerpoot. Halverwege dan een spirituele mist die aanbreekt en vervolgens wat screams en blackmetallijnen die mee in de pot gegoeid worden. Na de Agalloch-akoestiek (ten tijde van Pale Folklore) eindigt het langste nummer op de plaat en breekt er nog een sferige, akoestische afsluiter aan die mooi past bij het einde van Sons and Daughters. Nog even vier minuten fronsen met de outro, waarbij een vrouw wat mysterieuze tekst vertelt op dark ambient, en het zit er op.

Our Survival Depends On Us - Scouts On The Borderline Between The Physical And Spiritual World

De hamvraag is natuurlijk voor wie deze plaat bedoeld is en daar knelt het schoentje. Our Survival Depends On Us is een band die mikt op het gevoel en daar onder andere met epische zanglijnen, dark ambient en psychedelische, repetitieve grooves op inspeelt. Af en toe een valse noot, soms gaat het net iets te ver door, en vooral heel wat gefrons van mijnentwege, maar na al die luisterbeurten zijn er hier toch wat parels aanwezig die zullen blijven hangen. Toppers zijn Let My People Go en Mountains of My Home, maar dit is een plaat (en ongetwijfeld ook een band) die je in zijn totaliteit moet nemen.

Tracklisting:

Our Survival Depends On Us - Scouts On The Borderline Between The Physical And Spiritual World

  1. Kramatach
  2. Let My People Go
  3. Children of The Dawn
  4. The Bloody Path
  5. Mountains of My Home
  6. Sons and Daughters
  7. Sacred Heart
  8. Animals With Bloodstained Teeth We All Have Been

Line-up:

  • Barth – Bas
  • Thomas – Drums
  • Mucho – Gitaar, zang
  • Thom – Gitaar, zang
  • Hajot – Synth

Links: