Essence – Prime

Essence – Prime
Spinefarm Records, 2015

Het Deense Essence levert met Prime haar derde cd af. Hierop staat een mix van metal en rock met een behoorlijk poppy inslag. Er lijkt erg veel tijd gestoken te zijn in het zo luisterbaar en radiovriendelijk maken van de nummers. Logisch dus dat de stem vrij vooraan in de mix ligt en de gitaren wat naar de achtergrond worden gedrukt.

En als de zanger er dan een handje van heeft om bijna iedere zin af te sluiten met een “ah” dan weet je al hoe laat het is: hier is Metallica’s St. Anger een grote invloed geweest. Het is zelfs zo dat bij beluistering regelmatig enkele zanglijnen van bovengenoemd album naar boven komen drijven die zo op een willekeurig nummer geplakt hadden kunnen worden.

Watch It Burn swingt en dat geeft een eigenzinnige maar wel lekkere draai aan Prime. Ook Flawless heeft een lekkere vibe met pakkende zanglijn en interessante solo. En het zijn juist deze nummers die ervoor zorgen dat het niveau boven de middenmoot uitsteekt. Maar onder de streep staan er net te weinig nummers op Prime om van een meer dan goede cd te spreken.

De enige logische conclusie is, en je voelt hem al van mijlenver aankomen, dat als je St. Anger een goed album vindt je deze ook wel kunt beluisteren. Wanneer het Essence lukt om vaker zijsporen te bewandelen, zoals in voorgenoemde nummers, er een band aan het werk is die een eigen smoel laat zien en er daarmee uit kan springen.

Tracklisting:

Essence - Prime

  1. Refuse To Exist
  2. Thunder Prayer
  3. No Sleep ‘Till Def
  4. Heart Of Gold
  5. Modern Heroes
  6. Untouchable
  7. Flawless
  8. Prime
  9. Watch It Burn
  10. Triumph

Line-up:

  • Lasse Skov – Vocalen, gitaar
  • Mark Drastrup – Gitaar
  • Rasmus Kalke – Basgitaar
  • Nikolaj Kjaergaard – Drums

Links: