Australasia – Notturno

Australasia – Notturno
Apocalyptic Witchcraft, 2015

De zwarte hoes met het witte paard. Op één of andere manier ben ik die cover van Australasia nooit vergeten. Drie jaar terug vond ik hem in de brievenbus, het jaar daarop was het een vogel en dit jaar zijn het motten. Qua stijl gaan deze twee Italianen echter niet gauw veranderen, want Notturno is weer een atmosferische mix van postrock en blackmetal geworden zoals we die gewend zijn.

Dit is typisch een plaat voor de fans van Alcest ten tijden van Souvenirs d’un Autre Monde. Voor de mensen waarbij dat nieuwe spul veel te warm, popperig en flauw klinkt dus. Uiteraard kan je dan met het verwijt gooien dat een band als deze nergens met nieuwe dingen afkomt en het klopt ook dat deze Italianen niet de hoogste punten score op vlak van originaliteit. Toch is dit vrijwel volledig instrumentale plaatje een leuke wegdromer met af en toe wat meer newwave in het felle synthgebeuren, maar voor de rest fijn uitgebalanceerde en dromerige postblack. Eerder zoet melancholisch dan donker en ondergronds, en met hier en daar toch even het beginsel van wat we ‘experimenteel’ kunnen noemen. Zo is er vrouwelijke gastzang te horen op Invisible die een erg mooie toets geeft aan dit sfeervolle nummer.

Alcest-melancholie, af en toe een oude Agalloch-gitaarlijn (al dan niet akoestisch) en een synth die ietsje meer naar voren treedt, zo definieer je Australasia anno 2015 (en eigenlijk daarvoor ook al). Een niet al te gewaagd product dat ongetwijfeld wel in de smaak zal vallen van al wie het genre bekoort.

Tracklisting:

Australasia - Notturno

  1. Nebula
  2. Eden
  3. Kern
  4. Creature
  5. Invisible
  6. Haxo
  7. Amnesia
  8. Lumen
  9. Notturno

Line-up:

  • Gian – Gitaar
  • Rico – Drums

Links: