Forte Ruin – Forte Ruin

Forte Ruin – Forte Ruin
Eigen beheer, 2015

Waarlijk arriveren bij mij per ouderwetsche postkoets de eerste levenstekenen van het Finse Forte Ruin. Enveloppe open, schijfje er uit, cd-speler aan en… BAM! Dit is hoe melodeath moet klinken. Fris, energiek, agressief en avontuurlijk. Er wordt buiten de gebaande paden getreden door invloeden uit de hardrock en blues te vermengen met neoklassiek gepingel dat we al kennen van Forte Ruins landgenoten.

Zo zijn de gitaarsolo’s niet zoals die van Alexi Laiho of Jari Mäenpää altijd maar in dezelfde toonladders, maar durven de gebroeders Aaltonen regelmatig te linken naar de sound en stijl van mannen als Blackmore en Bonamassa. Daarnaast is het hammondorgel in 45 Days een verassende maar bijzonder geslaagde toevoeging. De cleane zang is soms misschien wat overbodig maar contrasteert wel op een schitterende Ensiferum-achtige wijze met het krachtige gebrul van frontman Ruusunen.

Vele woorden kunnen er nog aan vuil worden gemaakt, maar het zou allemaal op hetzelfde neerkomen: Forte Ruin maakt toegankelijke muziek en tegelijkertijd echte fijnproeversmetal, is een band om in de gaten te houden, en de eerste kennismaking met dit gezelschap smaakt absoluut naar meer. Petje af!

Tracklisting:
Audiotopsy- Natural Causes

  1. Alienated Humanity
  2. 45 Days
  3. Enter The Masquerade

Line-up:

  • Arttu Ruusunen – Vocalen
  • Saku Aaltonen – Gitaar & vocalen
  • Samu Aaltonen – Gitaar & vocalen
  • Veli-Matti Kyllönen – Keyboards
  • Arto Viitanen – Bas & vocalen
  • Jere Aaltonen – Drums

Links: