MXRCXL – In Alarm

Mxrcxl – In Alarm
Eigen Beheer, 2015

Recht uit Rotterdam komt de nieuwe van Mxrcxl onze kant uit. Ik kende de band uit eigen bodem nog niet en op basis van de hoes verwachtte ik vrij donkere muziek. Het is echter geen metal en donker is het verkeerde woord, eerder alternatieve rock die hier en daar een obscure en grungy indruk nalaat. Het is echter niet de eerste keer dat platen van deze band in onze bus belanden, maar het is wel de eerste keer dat deze heren een full-length afleveren.

Het is wel even wennen, maar het betert met elke luisterbeurt. Vanaf opener Shit For Brains overkomt me een soort van Therapy?-gevoel, maar Mxrcxl brengt het met iets minder catchy rock. Eerder rock die niet te uitbundig wordt aangebracht, maar wel lekker wegluistert en waar hier en daar een fijne grunge- of funksfeer naar boven komt. Ook mede door die rockvocalen past het hier en daar wat in het Therapy?-hok, maar op andere momenten krijgt het dan weer wat Amerikaanse poppunkvibes- en vocalen mee. Niet overdreven, het tempo wordt bijvoorbeeld nooit echt punkgeladen, maar de speelsheid en de attitude kruipt wel mee in deze muziek.

Een plaatje dat wat luisterbeurten verdient, want In Alarm is heus een fijne debuutplaat van de band rond frontman Marcel. Eerder iets voor wie wel wat grunge, punk en de bijhorende attitude kan verdragen in zijn of haar alternatieve rock. Geen reden om hem niet in huis te halen dus, deze vinyl, op die foute Roy Orbison-cover na dan.

Tracklisting:

Mxrcxl - In Alarm

  1. Shit For Brains
  2. The Damaged One
  3. In Alarm
  4. Oh, The Irony
  5. You Got It
  6. Where Were You? All of The Others Were There!
  7. Devoured + Dried Up
  8. Happy Shooting

Line-up:

  • Mxrcxl – Zang, bas
  • Tijmen – Gitaar
  • Jasper – Synth
  • Yoeri – Drums

Links: