Lik – Mass Funeral Evocation

Lik – Mass Funeral Evocation
War Anthem Records, 2015

Als je je band “Lijk” noemt, verschillende open graven laat prijken op het hoesje en je bedient je van songtitels waarin woorden als bloed en dood de boventoon voeren, dan is het vanaf een kilometer afstand te ruiken dat je deathmetal maakt. In het geval van deze Zweden is dat dus ook niet anders.

Het genre staat natuurlijk niet bol van de vernieuwingsdrang maar echte liefhebbers malen daar niet om, integendeel, ze zijn vaak wars van genrevreemde invloeden. Diegenen die zich hierin herkennen kunnen hun hart bij Lik ophalen.

Mass Funeral Evocation staat namelijk bol van de Entombed en Dismember invloeden. Maar toch onderscheidt Lik zich op enkele fronten. De meeste riffs staan bol van de melodie, je kunt ze bij wijze van spreken mee neuriën. Een goed pluspunt want dit komt de herkenbaarheid ten goede en maakt het geheel aangenaam om naar te luisteren.

Iets anders wat opvalt zijn de ziekelijke en maniakale vocalen die toch verstaanbaar klinken. Doordat de opbouw van de meeste songs volgens een vast patroon gebeurt en er gewerkt wordt met refreinen, is het vanaf de eerste luisterbeurt herkenbaar. Voeg daar nog wat vlammende en melodieuze solo’s (in Le Morte Homme zit een mooie) toe en het feest is compleet.

Uitschieters: het afsluitende Trail Ov Entrails vanwege het heerlijke onheilspellende pianothemaatje en Endless Oceans Of Blood omdat het zo lekker swingt. Mass Funeral Evocation is een goed debuut geworden waar de loftrompet over gestoken mag worden.

Tracklisting:

Lik - Mass Funeral Evocation

  1. Behold The Beheaded
  2. Death Orgasmic
  3. Endless Oceans Of Blood
  4. Ghoul
  5. Le Morte Homme
  6. Serum 141
  7. Sickening
  8. Skin Necrosis
  9. Trail Ov Entrails

Line-up:

  • Tomas Åkvik – Vocalen, gitaar
  • Niklas Sandin – Gitaar
  • – Gitaar
  • Mathias Blom – Basgitaar
  • Christofer Barkensjö – Drums

Links: