Mephorash – 1557 – Rites of Nullification

Mephorash – 1557 – Rites of Nullification
Odium Records, 2015

Het is niet precies duidelijk waar de Zweden van Mephorash op duiden als ze spreken over 1557, maar het zal in ieder geval niet gaan om het bankroet van Spanje en de eerste tekening van een tulp in de Lage Landen in dat jaar. Misschien moeten we het antwoord zoeken bij de tarotkaarten, want de heren hebben ongetwijfeld niet voor niets een legende tot en met nummer vijftien aangebracht aan de binnenkant van deze cd-hoes. De getallencombinatie zou dan overeenkomen met de kaarten ‘de duivel’, ‘de opperpriester’ en ‘de rijkoets’ en wellicht zit dat dichter tegen de bedoeling van de band. Demonischer en met meer diepgang gebracht, net zoals de blackmetal van dit gezelschap ook steeds geweest is. Dit jaar kwam er reeds een ep, maar nu is het tijd geworden voor de derde langspeler.

Mephorash is het type blackmetal dat je als fan van het genre moeilijk slecht kan vinden, al ondervind ik hier en daar wel wat lichte struikelblokken in het parcours van deze Zweedse topper. De enigmatische cultblackmetal brengt immers hier en daar wat ijle en flauwe synthpartijen aan die toch niet de gewenste diepgang met zich meebrengen en daarnaast is Mephorash nergens écht origineel. Dit is eerder een band die weet wat goed klinkt en die zaken gebruikt om een degelijke plaat mee te maken. Zo gaat het van kolkende blackmetal op zijn Watain, tot black ‘n’ roll passages die wat Satyricon aanvoelen en met een duisternis die nog uit het oude Mayhem-hok gekropen komt, samen met wat modernere satanistische occult zoals bijvoorbeeld een Acherontas nog steeds brengt. Ook de vocalen voelen nergens echt vernieuwend aan, maar die Attila-klanken of slijmerige screams werken weer prima op de mysterieuze waas die op je afkomt.

Een prima release voor wie houdt van goedgebrachte en occulte blackmetal met wat satanistische vormgeving. Opnieuw staat dit type cirkelvormige artwork met engelen of demonen dus weer garant voor wat je te horen krijgt: occulte blackmetal met diepgang. Misschien niet van hetzelfde niveau als de nieuwe plaat van de heren van VI, waar dit artwork weer heel sterk aan doet denken, maar zeker noemenswaardig.

Tracklisting:

1557 – Rites of Nullification

  1. Riphyon – The Tree of Assiyah Putrescent
  2. Phezur – Dissolving The Sea of Yetzirah
  3. Cheidolun – Breaking The Bladeof Beriah
  4. Berberioth – Vandalising TheThrone of Atziluth

Line-up:

  • Mishbar Bovmeph – Gitaar, zang, bas
  • Ayram Etaumiel – Gitaar, bas
  • Mashkelah M’Ralaa – Zang

Links: