Archaic Thorn – In Desolate Magnificence

Archaic Thorn – In Desolate Magnificence
Unholy Prophecies, 2015

Het lange lijstje bands die een ietwat rommelig klinkende vorm van deathmetal spelen, groeit gestaag. Het wordt na een tijdje vermoeiend en je ziet niet altijd meer de bomen door het spreekwoordelijke bos. Gelukkig is het minste wat je van het Duitse Archaic Thorn kan zeggen, dat het oerdegelijke muziek maakt. Vergeef me het cliché, maar zoals vaak is er bij Duitsers niets op de functionaliteit aan te merken, maar weten ze niet te overtuigen op het vlak van originaliteit. Voor In Desolate Magnificence geldt exact hetzelfde.

Steken er bovenuit: de vocalen en de melodische toets die door het meer dan behoorlijke gitaarwerk wordt voorzien. De riffs zijn efficiënt maar niet bijster geïnspireerd en het slagwerk speelt vooral een rol op de achtergrond. Dat valt des te harder op wanneer het gaspedaal stevig wordt ingedrukt (op Nihilumination bijvoorbeeld), want ook de snellere stukken worden vooral door de gitaren gedragen.

Ook op het vlak van sfeer scoort Archaic Thorn zeer verdienstelijk (op gezelligheid iets minder). Vooral de krochtige klank van de vocalen zorgt voor een donkere sfeer die wordt versterkt door het betrekkelijk rommelig totaalplaatje dat op In Desolate Magnificence gebracht wordt. Concluderend kan gesteld worden dat Archaic Thron een fijne bijdrage heeft geleverd aan een genre waar we ondertussen door overspoeld zijn. Oerdegelijk zonder te verrassen, het kan zeker slechter.

Tracklisting:
 Archaic Thorn - In Desolate Magnificence

  1. Aperturae Mortis
  2. Quenas
  3. Nihilumination
  4. Splendoured Golden Urns
  5. Unchained

Line-up:

  • T.R. – drums
  • C.L. – gitaar
  • M.F. – vocalen, bas

Links: