Spoil Engine – Stormsleeper

Spoil Engine – Stormsleeper
Roadrunner Records, 2015

Grote ophef in Spoil Engine-land (Roeselare)! Het plotse afscheid van Niek Tournois leek even het einde te gaan betekenen voor Vlaanderens meest groovende metalen gezelschap, maar zijn onverwachte opvolger werd al snel ontdekt: Iris Goessens (niet uit Roeselare). Deze dame is niet alleen half zo oud als Tournois, maar kan ook bepaalde fysieke troeven voorleggen waar haar voorganger van verstoken is. Na de nieuwe zangeres kwam er ook een nieuwe EP: Stormsleeper is Spoil Engine 2.0.

Muzikaal wordt meteen duidelijk dat Spoil Engine (nog steeds) als geen andere Vlaamse band uitblinkt in het schrijven van catchy, groovy metalcore. Iris Goessens geeft het geheel nog een bijkomende punch mee. Haar debuut is zonder meer indrukwekkend te noemen, vocaal troeft ze de nieuwste schreeuwlelijk van Arch Enemy bijvoorbeeld vlotjes af. Ze maakt van het titelnummer in het bijzonder een grote onderscheiding. Stormsleeper (de schijf, maar ook de ep) is catchy, bij momenten steenhard en blijft nog een tijdje in je hoofd hangen.

Wat me wel opvalt is dat Iris beter is als metalen zangeres dan als ‘klassieke’. Haar cleans kunnen me niet steeds overtuigen, maar echt storen doen ze ook niet. De rest van Spoil Engine doet wat ze al meer dan tien jaar doet, maar dan wel met een merkbare dosis goesting en energie. Wie de band de laatste weken heeft zien optreden (en er zijn heel wat optredens geweest), zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: deze dames en heren zijn helemaal terug. Spoil Engine 2.0 is klaar om de wereld te veroveren en deze leuke ep is een eerste, heel overtuigende stap in de goede richting.

Tracklisting:
Stormsleeper

  1. Disconnect
  2. Stormsleeper
  3. Weightless
  4. Hollow Crown
  5. The Verdict
  6. Singing Sirens

Line-up:

  • Matthijs Quaars – drums
  • Steven Sanders – gitaar
  • Iris Goessens – vocalen
  • Bart Vandeportaele – gitaar
  • Kristof Taveirne – bas

Links: