Tyranny – Aeons in Tectonic Interment

Tyranny – Aeons in Tectonic Interment
Dark Descent, 2015

Tyranny is een band die bij mij altijd hoog in het vaandel staat als het om funeral doommetal gaat. Het heeft maar liefst tien jaar op zich laten wachten voordat dit Aeons in Tectonic Interment volbracht was. Gelukkig was het jaar 2015 een immens goed jaar voor de doomwellustelingen onder ons met onder andere My Dying Bride, Paradise Lost, Ahab, Skepticism en Shape of Despair. De twee laatstgenoemde zijn eveneens afkomstig uit Finland. Hier is de derde, uit 2015, van Tyranny.

Waar de eerdergenoemde bands vaak nog mooie melancholie (de een meer dan de ander) integreren, is dat bij dit oerbeest wel anders. Aardedonker alsof het einde der tijden zich hiermee aankondigt en inwijdt. Tergend langzaam als dikke stront door een trechter kabbelt deze rivier van wanhoop en verdoemenis zich een weg in uw gehoor. Het heeft een zekere charme, die Tyranny toch weer telkens weet te brengen.

Lauri Lindqvist heeft een van de beste grunts in het segment en brult als een Leviathanesque gedrocht dat het einde der tijden nabij is. Verder zijn de composities herkenbaar voor de stijl van Tyranny.
Met een handvol instrumenten gebeurt er erg veel. De drums zijn, ondanks het vaak erg trage tempo, interessant en veel black- en deathmetalbands zijn zelfs saaier. Ze kunnen en weten gewoon hoe ze die lange tijdsspanne interessant weten te houden. In The Stygian Enclave gebeurt er dan ook van alles. Een soort van drone komt ergens opzetten, houdt even aan en gaat vervolgens over in loodzware gitaar. Ieder nummer is interessant en ook mooi op zijn eigen manier.

Tyranny is gewoon verschrikkelijk goed in zichzelf zijn en ongenaakbaar in het maken van funeral doom die werelden laat schudden tot in hun diepste ingewanden. Toch ben ik een klein beetje teleurgesteld dat ik hier tien jaar op heb moeten wachten, want ondanks dat niet iedereen (binnen en buiten het genre) dit kan, had ik toch op meer gehoopt, ofwel vond ik het wachten gewoon veel te lang. Of is het de schuld van 2015 met de geweldige doom releases?
Of was het gewoon niet koud en depressief genoeg in Finland?

Tracklisting:
Tyranny - Aeons in Tectonic Interment

  1. Sunless Deluge
  2. A Voice Given unto Ruin
  3. Preparation of a Vessel
  4. The Stygian Enclave
  5. Bells of the Black Basilica

Line-up:

  • Matti Mäkelä – Gitaar, zang en samples
  • Lauri Lindqvist – Zang, bas en keyboard

Links: