Degradead – Degradead

Degradead – Degradead
Metalville, 2015

Het vijfde album van het sinds 2006 actieve Degradead is voor mij de eerste die ik bewust ga beluisteren. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de band gehoord en dus schoof ik geheel zonder verwachtingen het schijfje in de cd-speler van mijn rijdende vuilnisvat. Een drumroffel van anderhalve milliseconde luidt de plaat in, waarna de band snoeihard van leer trekt. Liefhebbers van (melodische) moderne death en de betere metalcore, opgelet! Dit kon nog wel eens interessant worden.

Na opener Afterlife geeft het vijftal nog wat extra gas in de vorm van de hieronder te beluisteren rammer Vicitmize. De invloeden van In Flames en Arch Enemy druipen er vanaf; niet geheel verwonderlijk voor landgenoten. Aan de kop van het Zweedse gezelschap staat brulboei Sehlin Mikael. Zijn brute doch goed verstaanbare grunts worden afgewisseld met cleane zang; ik heb overigens niet kunnen achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk is. De wisselwerking tussen de twee stemmen is leuk en houdt de muziek fris, maar de gezongen passages zijn van een te lage kwaliteit om echt pakkend te zijn. Bovendien zijn de teksten bij vlagen ronduit kinderachtig (emo) en dus gaan de cleane stukken redelijk snel vervelen. Ultiem dieptepunt is dan ook scheermessensong A New Dawn.

Gelukkig valt er verder weinig op- of aan te merken aan het titelloze album van Degradead. Goed, de muziek mag soms wat voorspelbaar zijn, maar over de gehele linie is het songmateriaal toch redelijk sterk. Zo wordt de luisteraar aangenaam verrast door een blackmetalriff in de outro van The Extinction en bevat Grand Eternity een moddervette groove in de brug en een uiterst geslaagde modulatie in het laatste refrein. (Fan van Children of Bodom, jongens?) Bovenstaande song is veruit het zwaarste metaal op de plaat en dus niet heel representatief voor de rest van het album, maar geeft wel redelijk goed weer welke sfeer Degradead wil uitstralen.

De laag gestemde gitaren van de heren David Szücs en Anders Nyström (nee, niet dé Anders Nyström) staan soms wat zompig in de mix waardoor de cd regelmatig te wollig of ‘vol’ klinkt, maar wie daar doorheen weet te luisteren zal aan het vijfde album van de Zweden vermoedelijk wel plezier kunnen beleven. De speelduur van eenenveertig minuten is precies genoeg om de combinatie van moderne death metal en melodische metalcore interessant te houden. Luistertips zijn het al eerder genoemde Grand Eternity en persoonlijke favoriet Neglected.

Tracklisting:
Degradead - Degradead

  1. Afterlife
  2. Victimize
  3. A New Dawn
  4. Morphosis
  5. The Blinding Crusade
  6. Say Your Last Goodbye
  7. The Extinction
  8. Dark Veil
  9. Neglected
  10. Grand Eternity
  11. Killing Game

Line-up:

  • Sehlin Mikael – Vocalen
  • Anders Nyström – Gitaar
  • David Szücs – Gitaar
  • Michael Bärzén – Bas
  • Amit Mohla – Drums

Links: