Mammoth Storm – Fornjot

Mammoth Storm – Fornjot
Napalm Records, 2015

Het Zweedse drietal Mammoth Storm is afkomstig uit Zweden. Bekende naam hierin is Daniel Arvidsson, die kennelijk een uitlaatklep nodig heeft van zijn werk met Draconian. Ook qua instrument, hier hanteert hij de bas en neemt bovendien de vocalen voor zijn rekening. Na wat voorwerk middels een demo en een EP, is er nu het debuutalbum.

Op het instrumentale en nog geen drie minuten durende Sumerian Cry na, bevat Fornjot logge, trage en enigszins monotone doom metal met zo heel af en toe een lichte stonerflard. Zowel de zang als het tempo in de overige vijf nummers zijn nagenoeg identiek en met een ruime speelduur per nummer vergt het veel van de concentratie. Het klinkt allemaal lekker zwaar en het wordt nergens vrolijk, maar een echte knaller zit er, mede door het minimalistische riffwerk, niet tussen. Degelijkheid troef en daar is op zich niets mis mee.

Zeker geen slecht album, maar het is op het instrumentale intermezzo na toch allemaal een beetje teveel van hetzelfde. De nummers laten geen blijvende indruk achter om van een onderscheidend album te kunnen spreken. Een ruime voldoende derhalve.

Tracklisting:
Mammoth Storm - Fornjot

  1. Augurs Echo
  2. Vultures Prey
  3. Sumerian Cry
  4. Fornjot
  5. Horns of Jura
  6. Hekla

Line-up:

  • Daniel Arvidsson – Zang, Bas
  • Christer Ström – Gitaar
  • Emil Ahlman – Drums, Toetsen

Links: