Toto in Groningen

Toto in Groningen
Oosterpoort, 14 februari 2016

Hoort Toto, thuis op Zware Metalen? Wat mij betreft net zo goed als een band als Pink Floyd of iemand als voormalig Marillion zanger Fish (JA dus!). Tussen al het metalgeweld, is het lekker om zo af en toe even een tandje terug te schakelen en wat muziek in de marge op te zoeken. Toen ik de kans kreeg om Toto live te mogen aanschouwen, greep ik die kans dus met beide handen.

Toto Oosterpoort

Het vorige album van Toto, XIV, behaalde de derde plek in mijn jaarlijst van vorig jaar. De band live zien optreden betekent echter vooral een grote hoeveelheid alom bekende hits willen horen. Het moet gezegd: de band weet het beste van beide werelden te combineren vanavond. Maar liefst vijf nummers van het laatste album komen voorbij en ze sluiten naadloos aan bij de hele rits bekende en minder bekende klassiekers die de heren ten gehore brengen. Zelf mis ik alleen enkele nummers van Kingdom Of Desire en Falling In Between, maar de rest van de discografie is nagenoeg vertegenwoordigd.

Toto Oosterpoort 2 Toto Oosterpoort Lukather

De muziek van Toto is op zijn albums altijd erg strak geproduceerd, iets wat live niet zo makkelijk te doen is. Ik was dus vooral erg benieuwd hoe de band zou klinken zonder alle toegevoegde toeters en bellen. Steve Lukather heeft in de loop der jaren wat kleine veranderingen gedaan aan de solo’s, maar verder klinkt zijn gitaarwerk nog precies zoals je het al jaren hoort voorbij komen. Joe Williams klinkt, op een kleine technisch defect na, alsof hij nog jaren mee kan. Op bas treffen we deze tour Leland Sklar aan, die zijn sporen al ruim verdiend heeft bij vele artiesten. Hij heeft duidelijk plezier in zijn werk, net als de rest van de band. Dat plezier is niet alleen te zien, het is vooral ook hoorbaar vanavond. De chemie tussen de routiniers en het massaal aanwezige publiek in het uitverkochte Oosterpoort is uitstekend en de sfeer is dan ook meer dan subliem.

Toto Oosterpoort 4

Na ruim veertig jaar weet Toto donders goed hoe ze muziek moeten maken. Het enige probleem dat de band heeft, is de keuze die ze telkens weer moet maken in het samenstellen van een setlist. Hoe dan ook zullen er mensen teleurgesteld zijn dat hun favoriete nummer niet gespeeld is deze avond, maar toch zullen ook zij tevreden naar huis gaan.

Setlist:

  1. Running Out of Time
  2. I’ll Supply the Love
  3. Burn
  4. Stranger in Town
  5. I Won’t Hold You Back
  6. Hold the Line
  7. Georgy Porgy
  8. Afraid of Love
  9. Bend
  10. Pamela
  11. David Paich’s Keyboard Solo
  12. Great Expectations
  13. Without Your Love
  14. Bridge of Sighs (Robin Trower cover)
  15. Holy War
  16. The Road Goes On
  17. Orphan
  18. Rosanna
  19. On the Run / Goodbye Elenore
  20. Africa

Links: