Beehoover – Primitive Powers

Beehoover – Primitive Powers

Unundeux Records, 2016

Soms zijn er van die bands die buiten alle gezette grenzen treden. De ontelbare invloeden komen overduidelijk naar voren en zijn toch kunstig verweven op een manier die zowel vertrouwd als uniek is. Toch blijft er een factor over waar niet bepaald een vinger op valt te leggen. Die factor is iets ongrijpbaars wat de daadwerkelijke kwaliteit van de band uitlicht: de reden dat deze band zo weet te boeien. Er bestaat geen twijfel dat Beehoover tot deze categorie van ongrijpbare bands behoort.

Beehoover heeft schijt. Zoveel is duidelijk als je ooit ook maar een fragment van de muziek hebt gehoord. De onverschilligheid van deze band benadert het niveau van de Melvins, wat ook gelijk een van de meest prominente en meest gebruikte invloeden is. Het mooie is dat Beehoover naast ongebruikelijke muziek ook een ongebruikelijke bezetting heeft: enkel een drummer en een bassist, die beiden de muziek van vocalen voorzien. Het gevolg van het feit dat er enkel een drummer en bassist zijn, is dat, ongeacht de dynamiek of atmosfeer, de band altijd een stuwende en pompende sound heeft.

Die constante groove is een van de weinige aspecten van de muziek die gelijk blijft, want letterlijk alle andere aspecten slingeren de luisteraar van hot naar her. Het is dan ook begrijpelijk dat Primitive Powers niet gemakkelijk te verteren is: dat was de muziek op eerdere albums al niet en wie de illusie had dat het hier wel het geval zou zijn, is duidelijk niet bekend met het compromisloze karakter van de band. Geen enkel genre wordt gespaard (figuurlijk dan hè) en geen enkele uitdaging wordt uit de weg gegaan om ieder nummer zo intens mogelijk neer te zetten. Van geschifte sludge tot funky grooves en van noise tot pakkende melodieën: alles boeit, alles past.

Deze obscure en zwaar ondergewaardeerde band verdient een stuk meer aandacht. Aandacht die ze, verwacht ik, best wel eens zouden kunnen gaan krijgen met het uitbrengen van deze originele, doch vertrouwde plaat. Dit is een zoveelste werk van dusdanige kwaliteit, dat een hoop bands er nog een puntje aan kunnen zuigen. Geen moment eentonig en nergens ook maar een passage zonder de kenmerkende heavy kwaliteit. Deze Duitsers kunnen er wat van, dus geef ze nu eindelijk eens de kans om het te laten horen.

Tracklisting:
Beehoover - Primitive Powers

  1. Pissant Wings
  2. Bombs & Bagpipes
  3. Millwheels Of Being
  4. Tickling The Dragon’s Tail
  5. Embers
  6. Anti Zooo
  7. Light My Pyre
  8. My Artillery

Line-up:

  • Ingmar Petersen – Bas, Vocalen
  • Claus-Peter Hamisch – Drums, Vocalen

Links: