Meadows End – Sojourn

Meadows End – Sojourn
Eigen beheer, 2016

Dit is pas de derde langspeler van deze Zweden in een carrière van bijna 23 jaar, waardoor Meadows End niet echt als een productieve band kan bestempeld worden, alhoewel… de laatste zes jaar van hun bestaan kwamen de langspelers, voorafgegaan aan een resem demo’s en ep’s (hoe doen ze het toch) tot stand. Om in autotermen te spreken betreft het dus een diesel.

Mijn collega besprak vorig album The Sufferwell als onderhoudend en eigenlijk kan ik in de optiek van Sojourn daar weinig nieuws aan toevoegen. Meadows End staat garant voor een portie degelijke symfonische melodeathmetal dat in hetzelfde straatje ligt als Kalmah, Dawn of Tears en Eternal Oath. Degelijkheid kent hierbij ook een negatieve connotatie, want eigenlijk gebeurt er gans het album weinig opzienbarend. Er wordt goed gemusiceerd en brulbeest Johan Branderg heeft een aangename strot, maar nergens voel ik de drang om de volumeknop stevig in te drukken en total loss te gaan in het bos.

Het feit dat de keyboardtonen ook bijna iedere gitaarpartij ondersteunen, zorgt bij mij voor een ietwat gelaten gevoel en naarmate het album vordert, mondt dit gevoel wat uit in verveling. Het feit dat het album een speelduur van een uur en tien minuten telt, speelt hierbij ook niet echt in het voordeel.

Als ik toch nog enkele ankerpunten moet aangeven dan zijn dit de nummers Nightmare’s Reef, die toch een episch sfeertje weet te creëren, en het niet onaardige End of The Fallen, waar de potentie om eens heavy uit te halen toch aanwezig is.

Algemeen geen echt spek voor mijn bek, maar liefhebbers van symfodeath mogen dit gerust een kans geven, misschien vinden jullie wel nog enkele andere ankertjes.

Tracklisting:

sojourn

  1. Amidst the villians
  2. Remnants
  3. Nightmare’s reef (Area of thieves)
  4. Heathen’s embrace
  5. Soulslain
  6. Deadlands
  7. End of fallens
  8. All of them
  9. Angel dreams (Elven dreams)
  10. Clench the feet of fools
  11. Forever haven
  12. My leading command
  13. Everlasting

Line-up:

  • Daniel Tiger – drums
  • Johan Brandberg – vocalen
  • Mats Helli – bas
  • Jan Dahlberg – gitaar
  • Robin Mattsson – keyboard
Links: