Nihilistinen Barbaarisuus – Madness Incarnate

Nihilistinen Barbaarisuus – Madness Incarnate
Symbol Of Domination Productions, 2016

Geen idee wat er door het hoofd ging van de bandleden toen deze naam gekozen werd, maar Nihilistinen Barbaarisuus is het type naam dat onmogelijk in een keer correct kan worden getypt (laat staan uitgesproken). De naam trekt een verband met de Finse achtergrond van de oprichter, maar volgens mij had er een veel gemakkelijker eerbetoon kunnen worden uitgekozen. De band is inmiddels vervallen tot een eenmansband, maar de ex-leden krijgen toch een vermelding als gastmuzikant.

Muzikaal gezien zou de pot ambient black metal schaffen, maar dat valt toch wel smerig tegen. Deze EP, genaamd Madness Incarnate, bevat vijf nummers met een zeer summiere duur, waardoor er uiteindelijk na een ruim kwartier wordt uitgeklokt. De riffs zijn allemaal niet erg bijzonder en het atmosferische aspect moet dan ook vooral komen van de synthesizerpartijen waar het gros van de muziek mee is verzadigd. Het totaalplaatje is wat modern en dat is te danken aan het plastic geluid van de gitaar, waar het nodige op kan worden behaald. De nummers lijken niet heel aandachtig te zijn geschreven, met soms ronduit rare overgangen (Virgin Essence) en vrijwel overal zeer abrupte eindes. Op de akoestische afsluiter Comte-Sponville behaalt de band het beoogde doel het best, maar ook dit is geen hoogstandje.

Matige productie en een afwezigheid van atmosfeer maken dat deze EP het best achterwege kan worden gelaten. Het is jammer dat er, op de titel van de EP na, geen elementen van het door Lovecraft geïnspireerde artwork zijn opgenomen in de muziek, wat tevens de vraag opwekt waarom de band desbetreffende afbeelding heeft gekozen. Geen aanrader dus, laat dit vooral passeren.

Tracklisting:
 Nihilistinen Barbaarisuus - Madness Incarnate

  1. Traversing The Frozen North [v. Gary Hadden]
  2. Madness Incarnate [v. Joel Robert Thompson]
  3. Virgin Essence [v. James Dorton]
  4. Immaculate Deconception [v. Gary Hadden]
  5. Comte-Sponville (acoustic)

Line-up:

  • Mika Mage – Gitaar, Synthesizer

Line-up gastmuzikanten:

  • Gary Hadden – Vocalen
  • James Dorton – Vocalen
  • Joel Robert Thompson – Vocalen
  • Joffre Videz – Drums
  • Manuel Rodriguez – Bas

Links: