Chaos Moon – Amissum

Chaos Moon – Amissum
Helltrasher Productions, 2016

Deze EP werd eerst in 2015 uitgegeven in eigen beheer, en nu dus door Hellthrasher Productions. Volledig terecht natuurlijk want ook Chaos Moon is een absolute topband in het black metal genre. Wat wil je, met ene Esoterica in de line-up (Esoterica, Krieg, Skáphe, ex-Manetheren, ex-Benighted in Sodom), en aan diens zijde, sinds kort, de hees schruwelende Eric Baker (Manetheren). Het album Languor into Echoes, Beyond uit 2007 is een must voor de liefhebber van Amerikaanse black, en ook deze EP is een killer eerste klasse. I, Voidhanger-spul, maar dan via Hellthrasher.

Wat een immens pakkende EP hebben ze hier weer afgeleverd zeg. Van het eerste nummer krijg je een oortrauma mee in de vorm van een epische melodie, bij Resurrection II ervaar je de wederopstanding van ondergesneeuwde onsterfelijkheidsgevoelens en bij To Transcend the Spine laat je je lichamelijkheid geheel achter je. Knetterende black metal met een muur aan etherische achtergrondsklanken, die in duigen vallen bij de doomblack passages tussendoor. Alle muzikale elementen zitten op een ander niveau, en daardoor krijg je een reliëf, een gelaagdheid, met enorm veel diepgang. Deze keer zonder psychedelische effecten (daarvoor moet je bij Aevangelist zijn), wel pure trance en duistere en snerpende dromerigheid. Enkel bij een Nazxul kan ik dit nog ervaren.

Met Illusions of Dusk and Dawn krijgen we een opgedreven heropname van datzelfde nummer, waarin de organische slagkracht van Chaos Moon uit het verleden een wat occultere en onmenselijker klank krijgt, maar echt storen, neen dat doet het niet. Integendeel, het past perfect in het geniale straatje van de eerste drie nummers. Chaos Moon is niet normaal – betoverend – geniaal. Gewoon blind aanschaffen en afspelen, het klinkt nog zoveel mooier namelijk in totale duisternis.

Tracklisting:
Chaos Moon 200x200

  1. Resurrection I
  2. Resurrection II
  3. To Transcend the Spine
  4. Illusions of Dusk and Dawn

Line-up:

  • Esoterica – Instrumenten
  • Eric Baker – Keel

Links: