The Burning Dogma – No Shores Of Hope

The Burning Dogma – No Shores Of Hope
Sliptrick Records, 2016

Daar is dan eindelijk het debuut van The Burning Dogma. Van hen hoopten we vurig dat ze het verloederde The Project Hate zouden doen vergeten. Hoop waar de titel alvast weinig van heel laat. Dark industrial death metal maken ze. Op Facebook zie je dat ze optreden met donkere oogkassen en schaars geklede danseressen. De verwachtingen lagen hoog.

Hoge verwachtingen vallen altijd harder tegen dan lage verwachtingen. In een kolossaal geluidstechnisch massief is zo’n val nóg pijnlijker. Het geoliede raderwerk van drumartillerie stuurt het pompeuze gitaargedaver over afgeknotte ritmes als het irregulier moet zijn en over arduinen gitaarzuilen met blast- en basdrumfundament als het wat lineairder mag. Daar gaat het echter al mis. De overmaat aan temposhifts ontregelen de dynamiek. Hoe overweldigend en duister ze dankzij die reuzensound ook klinken, de monotone en hoekige snaarinertie hangt zich te pragmatisch aan de basdrum. Rifft het toch een keer, verloopt dat stroef en grooveloos. In een verwoede poging het toch interessant te houden, glinstert er dun geborduurd solofluweel – soms dubbel gevlochten – doorheen. Al laat dat dan weer eerder een verdwaalde, dan een originele indruk na.

Dan doen de briesende donderbrul en kelende screams het beter. Zij geven de gedrilde Dagoba-strofes tenminste nog wat vraatzucht. De kale refreinen zijn echter niet te redden. Niet met een vale zangeres, noch met het uitgedroogde gekreun van Andrea zelf.

Van het industriële compartiment komt het ook al niet. In combo met de metalelementen beperkt dat zich tot een wazige misthoorn, die heel ver weg zit. In de overgangen manifesteert zich een iets omvangrijker veld elektromagnetisch veld, waar geen gitaar, drum of zang zich aan wil verbranden. Het vlamt gewoon in het algemeen niet. We hadden gehoopt dat ze dat dogma hadden kunnen doorbreken, maar die hoop is hier in geen kusten te bekennen.

TheBurningDogma-NoShoresOfHope

Tracklist

  1. Waves Of Solitude
  2. The Breach
  3. Enigma Of The Unknown
  4. Skies Of Grey
  5. Feast For Crows
  6. Burning Times
  7. Distant Echoes
  8. Hopeless
  9. Dying Sun
  10. Nemesis
  11. Dawn Yet To Come – 1. Drowning
  12. Dawn Yet To Come – 2. No Heroes Dawn
  13. Dawn Yet To Come – 3. Uscimmo a Riveder Le Stelle

Line-up:

  • Maurizio Cremonini – Gitaar
  • Diego Luccarini – Gitaar
  • Giovanni Esposito – Keyboards
  • Simone Esperti – Basgitaar
  • Antero Villaverde – Drums
  • Andrea Montefiori – Vocalen

Links: